Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Vi är en civil motståndsrörelse. Vi förordar inte väpnad kamp." Så skriver Svenska motståndsrörelsens ledare Klas Lund på organisationens hemsida. Men Expos granskning av Svenska motståndsrörelsen (SMR) avslöjar att dess medlemmar regelmässigt hamstrar skjutvapen och sprängmedel. Under de senaste åren har polisen upptäckt tre vapengömmor. Senast i mars förra året fick polisen utrymma ett flerfamiljshus på Värmdö utanför Stockholm sedan man hittat stora mängder sprängmedel hemma hos en medlem i SMR.
– Helt klart har medlemmarna under en lång period visat intresse för både legala och illegala vapen. Vålds- och vapenromantiken utgör en stor del av gruppens ideologi, säger Johan Olsson, chef på säkerhetspolisens författningsskyddsenhet.
I en intervju med tv8 säger Viking Södergren, som tidigare varit aktiv i Svenska motståndsrörelsen, att organisationen har kontroll över minst två vapengömmor till. För något år sedan fanns dessa enligt de uppgifter han fått i närheten av Sundsvall och Skaraborg.

Vanligt med knivar

Expos granskning visar att SMR:s aktivister ofta beväpnar sig. Av de 95 kartlagda personer som varit aktiva inom SMR de senaste åren har tio dömts för 24 olika former av vapenbrott. Vanligast är brott mot knivlagen, 13 fall, följt av vapenbrott, 7 fall.
Enligt Johan Olsson har SMR idag ingen avsikt att använda sig av skjutvapnen:
– Det är stickvapen som har använts när de grova våldsbrotten har begåtts, säger han.
I september 2007 knivskars till exempel en ung man vid Slussen i Stockholm, då Svenska motståndsrörelsen var där för att sälja sin tidning. Organisationens syn på våld som politisk kamp bekräftas av de riktlinjer som medlemmarna får ta del av.

"Motståndsrörelsen måste vara den kraft som föder det aggressiva och revolutionära tankesättet"
"Slå först och med full kraft"
"Angreppet får inte avslutas innan motståndargruppen skingrats och flyr. När detta skett kan vi återgå till att åsamka omkullslagna motståndare ytterligare skada"

Citaten är från SMR:s tidning Budkavlen.
Expos karläggning visar att 20 av de 95 aktivisterna har dömts för sammanlagt 43 fall av våldsbrott. Det rör sig bland annat om 25 fall av misshandel och nio fall av grov misshandel. Men även två fall av försök till mord och ett fall av försök till dråp. Sju av aktivisterna har även gjort sig skyldiga till olika former av hot.
– De känner ett stort behov av att försvara både de som uppfattas som svenskar och sig själva. Därför är vapnen och våldet en del av deras världsbild, säger Johan Olsson.
Många av Svenska motståndsrörelsens aktivister avtjänar just nu långa fängelsestraff.

Våldsbenägna

Långt ifrån alla brott som begås av aktivisterna i SMR är politiska. Under en fest i Hägersten förra året misshandlade två SMR-aktivister en man med invandrarbakgrund. Anledningen var inte mer än att duon var irriterade efter att ha blivit avvisade från festen. Mannen knivskars svårt och slogs med ett baseballträ.
Mannen överlevde mötet och brottet rubricerades sedan som försök till mord.
– Vår bild är att den här rörelsen drar till sig personer som är utåtriktade och tidigare dömda för olika våldsbrott. Sedan när de kommer med i organisationen får våldet en ideologisk prägel och de blir motiverade att använda sig av det, säger Johan Olsson.

 

Artikeln är hämtad från Expo #3-2009