Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För en knapp vecka sedan attackerades ledaren för Info-14 och Salemfonden, Robert Vesterlund, av en grupp militanta antifascister vid Skanstull i Stockholm. Inför Salemmarschen har de nationella grupperna spridit propaganda i framför allt Stockholm och så även i lördags förra veckan. Vesterlund var på väg till sin bil då han attackerades. Vad som sedan hände har inte gått att klargöra. Båda lägren har utmålat händelsen som en vinst för sin sida och en förlust för motståndaren. I attacken skadades Robert Vesterlund, men även där gäller olika versioner av hur allvarlig skadan var. Enligt polisen hade han ett jack vid ögat. Uppgifter gjorde gällande att ytterligare två skinnskallar skadats.

Hämndaktion
Direkt efter att Vesterlund attackerats gav sig en grupp ur Nationell Ungdom ut på Södermalm för att ge igen. Den gruppen gjorde sig skyldig till attacker mot personer som inte varit delaktiga i misshandeln av Robert Vesterlund. En ung kvinna polisanmälde att hon blivit bestulen på sin väska. Nationell Ungdom hävdar på sin hemsida att kvinnan slängde ifrån sig väskan. Enligt kvinnan blev hon slagen och släpad av tio skinnskallar.

Redan tidigare under dagen hade personer ur RF attackerat skinnskallar på Centralstationen i Stockholm.

Attack mot nazister i Göteborg
Dagen efter attackerna i Stockholm förflyttades fokus till Göteborg. Mitt på dagen attackerades en grupp som delade flygblad inför Salemmarschen av militanta antifascister ur Revolutionära Fronten.

Tidigare under förra veckan hade nazister attackerat personer som spred information inför den antirasistiska demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm. Ett flertal personer blev slagna och bestulna på bland annat klistermärken.

Tydlig trend
Sedan i somras har den militanta aktiviteten skruvats upp från både vänster- och högerextremt håll. AFA tog i somras på sig ansvaret för misshandeln av Robert Almgren, då vice ordförande i Nationaldemokratisk Ungdom, och Sverigedemokraternas andre vice ordförande, Johan Rinderheim. Sedan dess har våldsspiralen gått uppåt och intensifierats under de senaste två veckorna.

Attackerade fel bostad
I Jönköping attackerades tre bostäder där vänsterextremister menade att nazister bodde. En person skars med kniv eller glas över benen. I ett annat fall kastades sten genom en ruta på en bostad. Vid ett av attentaten valde våldsverkarna fel hus, personen som polisen tror att de var ute efter bodde i grannhuset. Polisen i Jönköping är nu oroliga över att nazisterna som ska tillhöra Jönköping Skins ska utföra hämndaktioner. Polisen misstänker att Antifascistisk Aktion ligger bakom attackerna som genomfördes natten till i dag och polisen höjer nu bevakningen kring de båda ytterlighetsgrupperna.

-Under natten till onsdagen gick ett antal maskerade personer, som vi misstänker tillhör antifascistisk aktion i Jönköping, till attack mot tre olika adresser i Jönköping. En man överfölls när han låg och sov. Han skars med kniv eller glas och fick föras till sjukhus, säger Jan Tengbro vid polisens kriminalunderrättelsetjänst till TV 4.

Även i Uppsala har attacker utförts mot nazister som delat ut propaganda inför årets Salemmarsch.