Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Alternativ för Sverige bildades i våras av personer från Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund. Partiledare blev Gustav Kasselstrand. Partiet lanserade sig med en egen beställd opinionsundersökning som de menade visade att riksdagen var inom räckhåll. Med en politik om att utvisa minst en halv miljon människor från Sverige har de under valrörelsen turnerat runt om i Sverige och hållit torgmöten. 

Lovade riksdagsplats

I fredags hade Alternativ för Sverige sin valfinal i Stockholm. Mötet inleddes av partitoppen Jessica Ohlson och hon var tydlig med vad partiet förväntade sig.

- Det är tack vare er som vi kommer att komma in i riksdagen när vallokalerna stänger, ropade hon ut till sina åhörare.  

Den 24 augusti skrev Gustav Kasselstrand på Twitter:

AfS, Gustav Kasselstrand, Alternativ för Sverige

På söndagkvällen tvingades dock Gustav Kasselstrand erkänna att riksdagen var utom räckhåll. Partiet var inte ens nära ett riksdagsinträde. Det är inte helt klart exakt hur många röster Alternativ för Sverige fick, men de faller under kategorin Övriga och den kategorin fick en procent av rösterna. Det är bara en marginell ökning av vad den kategorin fick i valet 2014 när Alternativ för Sverige inte ställde upp.

Ställer upp i EU-valet

Gustav Kasselstrand försökte ändå peppa sina anhängare. Han förklarade att de ska vara stolta och upprepade flera gånger att ”vi etablerat oss i svensk politik”, att vägen nu bara är framåt.

Kasselstrand meddelade även att partiet kommer att ställa upp i Europaparlamentsvalet 2019.