Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt de uppgifter som framkommit om dådet i centrala Stockholm mitt under julruschen så rör det sig om ett terroristbrott. Och även om inte de fullständiga omständigheterna bakom attacken är klarlagda så tyder allt på att det är islamistiskt motiverat. Två saker borde i sammanhanget vara självklara. För det första, vansinnesdådet är ett slag mot hela vårt demokratiska samhälle och rättsväsendet måste göra allt för att gå till botten med motivet och finna eventuella medbrottslingar. För det andra, den eller de som ligger bakom detta ska bära skulden. Men det självklara är inte alltid så självklart - för alla. Diverse framträdande sverigedemokraters reaktioner på dådet blottlägger deras kollektivistiska människosyn, där hela grupper hålls ansvariga för enskildas handlingar.

Oförmågan att förstå det problematiska i att skuldbelägga människor kollektivt synliggörs av den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Kent Ekeroth. Som ett svar på att Dilsa Demirbag Sten i Expressen skrivit om riskerna med att kollektivt skuldbelägga människor skriver Ekeroth på sin blogg:
"I vanlig ordning kommer Dilsa Demirbag Sten och babblar om att 'vi ska inte skuldbelägga en hel grupp' bla bla bla. Varför inte? Islam som ideologi ger upphov till denna sorts beteende och dessa åsikter är utspridda i den muslimska världen"

Ekeroth är inte ensam om att ventilera sin unkna människosyn. På olika sociala medier skrivs det ena osmakliga inlägget efter det andra. Några exempel:

"Nu har sjuklövern fått som dom så länge önskat. Ett mångkulturellt Sverige med bomber och granater!", skrev Sverigedemokraterna i Norrbotten på Twitter.

Riksdagsledamoten och ordföranden för ungdomsförbundet William Petzäll skrev triumferande på Twitter "var vad det vi sa". Alexandra Brunell, partiledare Jimmie Åkessons sekreterare, verkar se dådet som en seger när hon via samma kanal skrev: "Är det nu man får säga 'vad var det jag sa'? #äntligen". Efter att hennes inlägg uppmärksammats menar hon att det hela rörde sig om "sarkasm"

Vi som anser att människovärde och mänskliga rättigheter är något som ständigt måste försvaras gör klokt i att lyssna på Dilsa Demirbag Stens varnande ord:
"Låt oss inte falla i fällan och åberopa kollektiv skuld. Om vi gör det kommer de att skörda ännu en seger. "De" är de som vill splittra samhället och skapa rädsla bland oss som tror på ett pluralistiskt samhälle, värnar individuella fri- och rättigheter och förkastar arvsynd och kollektiv skuld."