I oktober förra året fann Tullverket två så kallade tårgaspistoler med magasin i ett postpaket adresserat till en tidigare lokal SD-topp i en kommun i Blekinge. När tullen senare genomsökte ett annat paket till mannen och två bostäder kopplade till honom så hittades ytterligare vapen.

Mannen, som saknar både vapenlicens och införseltillstånd för vapnen, dömdes i slutet av januari av Blekinge tingsrätt till tre års fängelse för två fall av grov vapensmuggling, smuggling av explosiv vara, brott mot vapenlagen, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt smuggling.

Mellan 2011–2022 var mannen, som är i 50-årsåldern, en ledande företrädare för Sverigedemokraterna lokalt i Blekinge. Han stod på SD:s valsedel även i valet 2022 men blev aldrig invald.

Båda parter överklagade

Den tidigare lokala SD-toppen ansåg att samtliga åtalspunkter mot honom, förutom en gällande brott mot vapenlagen, skulle ogillas och överklagade tingsrättens dom.

Åklagaren ansåg å sin sida att tingsrättens utdömda straff skulle skärpas och överklagade också domen till Hovrätten över Skåne och Blekinge.

I tingsrätten hade åklagaren argumenterat för att vapensmugglingen skulle klassas som grov vapensmuggling då det gällde flera vapen som olovligen förts in i Sverige. Han framhöll också att den tidigare lokala SD-toppen sålt vapen via annonstjänster på internet och att det därför fanns stor risk att vapnen skulle modifieras och användas i den gängkriminella miljön.

Hovrätten: inte tillräckligt farliga vapen

Hovrätten delar i stort tingsrättens bedömning om att mannen gjort sig skyldig till vapensmuggling och de övriga brotten han dömts för i tingsrätten. Däremot ändrar de tingsrättens dom så att mannen döms för vapensmuggling istället för grov vapensmuggling.

Enligt hovrätten är inte heller de tårgaspistoler som mannen döms för att ha smugglat in i landet tillräckligt farliga för att brottet ska kunna klassas som grovt. Rätten konstaterar samtidigt att det finns mycket som tyder på att den dömde mannen har sysslat med försäljning av vapen, men det saknas stöd i utredningen för att det funnits uppenbar risk att vapnen skulle hamna i händerna på kriminella grupperingar.

Hovrätten sänker mannens straff från 3 års fängelse till fängelse i 1 år och 3 månader.

Mannen har genom hela processen nekat till brott.

Ämnen i artikeln