Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 19 oktober förra året som ett postpaket adresserat till den tidigare lokala SD-toppen i en blekingsk kommun fastnade i Tullverkets postkontroll. I paketet fanns två så kallade tårgaspistoler med tillhörande magasin. Vid ett senare tillfälle gjordes ytterligare kontroll av postpaket adresserade till samma man och då hittades bland annat ytterligare tre pistoler samt en expanderbar batong, vilket Expo tidigare rapporterat om.

Mannen, som saknar både vapenlicens och införseltillstånd för vapnen, dömdes på onsdagen i Blekinge tingsrätt till tre års fängelse för två fall av grov vapensmuggling, smuggling av explosiv vara, brott mot vapenlagen, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt smuggling.

Han var en ledande företrädare för Sverigedemokraterna i en kommun i Blekinge mellan 2011–2022 och stod på SD:s valsedel även i valet 2022 men blev aldrig invald.

Stor risk i händerna på kriminella

Tingsrätten skriver i sin dom att vapensmugglingen ska anses vara grov då Högsta domstolen tidigare slagit fast att tårgasvapen enkelt kan göras om till skarpa vapen och att modifierade gasvapen på senare tid ökat kraftigt i vid skjutningar. Tingsrätten skriver också att det i detta fallet finns en uppenbar risk att vapnen den tidigare SD-politikern sålt har hamnat i händerna på kriminella. Det är också en linje åklagaren drivit i sitt åtal.

Nationellt forensiskt center, NFC, skriver i en text som är en del av åklagarens bevisning att modifierade start- och tårgaspistoler i dag är några av de mest vanligt förekommande skarpa vapentyper som polisen tar i beslag i Sverige.

I skriften ”Start- och tårgasvapens roll i illegal vapenanvändning i Sverige” skriver NFC också att det är relativt enkelt att modifiera start- och tårgaspistoler till skarpa vapen. Polisen skriver också att även omodifierade tårgaspistoler, som de som 50-åringen enligt åklagaren importerat och sålt, på nära håll är livsfarliga.

Nekar till brott

Den tidigare SD-politikern har under rättegången nekat till brott och framfört att han inte delar expertmyndigheternas bedömning om vapnens farlighet och huruvida de är licenspliktiga eller inte. Han har dock erkänt brott mot vapenlagen gällande att han förvarade en större mängd ammunition hemma.

Expo har sökt mannen via hans försvarare men inte fått svar. Ett överklagande ska vara inlämnat senast 21 februari.

Ämnen i artikeln