Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det tyska inrikesministeriet meddelade tidigare i veckan att gruppen Nordadler förbjuds för sin nazistiska verksamhet, rapporterat bland annat Deutsche Welle.

Förbudet tillkännagavs av inrikesministeriets talesperson Steve Alter på Twitter. Enligt honom har Nordadler framför allt varit aktiva på nätet. "Högerextremism och antisemitism har inte någon plats på internet heller ", skrev han bland annat.

Nordadler ska också ha köpt fastigheter och haft ambitionen att bosätta sig på landsbygden samt skapa paramilitära träningsläger för nationalsocialistister. Gruppen är grovt antisemitisk och i samband med det antijudiska terrordådet i Halle förra året så hyllades gärningsmannen på Nordadlers hemsida, uppger Deutsche Welle.   

En ledare i gruppen dömdes dessutom 2018 till böter och samhällstjänst för att ha haft samröre med en IS-sympatisör. Antisemitismen ska vara den gemensamma nämnaren.

Polisräder                                                         

I samband med förbudet gjorde polis flera tillslag mot misstänkta medlemmar i gruppen. Polisräderna skedde runt om i delstaterna Nordrhein-Westfalen, Sachsen, Brandenburg och Niedersachsen.

I samband med en tidigare polisinsats mot gruppen för två år sedan sa Nordadlers grundare att de överväger attacker mot politiker och enligt åklagarmyndigheten har gruppen försökt att skaffa vapen, ammunition och explosivt material. Man ska också hittat en lista med politiker som skulle kunna vara möjliga måltavlor.

Förbudet mot Nordadler är det tredje i år. I januari förbjöds gruppen Combat 18 Deutschland och i mars förbjöds Geeinte deutsche Völker und Stämme.

Ämnen i artikeln