Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Omkring 40 poliser stod för säkerheten när Beate Zschäpe fördes in i domstolen i München för andra gången. Processens första dag, den 6 maj, slutade med att hela rättegången fick skjutas upp en dryg vecka, eftersom försvaret anklagat rättens ordförande för bristande opartiskhet. Men yrkandet avvisades på fredagen.

Nu ser även processens andra dag ut att tyngas ner av nya krav från Zschäpe och hennes medåtalades advokater. Dels vill de att rättegången skjuts upp ytterligare två dagar, så att påstådda brister i ackrediteringen av journalister till rättegången kan utredas. Dels vill man flytta förhandlingarna till en större sal.

– Sett ur vårt perspektiv går det inte att förhandla vidare i den här salen, sade Wolfgang Heer, Zschäpes advokat.

Efter bara 30 minuter fick rättens ordförande Manfred Götzl tillfälligt avbryta sessionen för överläggningar.

Flera av offrens anhöriga menade att de åtalade medvetet försökte att förhala processen.

Det tyska miljöpartiets integrationspolitiske talesman, Memet Kilic, som sitter i rättegångssalen som åhörare, säger att det råder "stridsstämning" i salen mellan försvaret och åklagarna. Han kallar början av den andra rättegångsdagen för "ett ovärdigt skådespel".

– Försvarets advokater försöker överösa domstolen med yrkanden i förhoppning att rätten fattar ett felaktigt beslut, som de i efterhand kan anmärka på, säger han till tv-kanalen Phoenix.

Men även målsägarsidan lämnade särskilda yrkanden i början av den andra rättegångsdagen. En advokat krävde att det kristna korset i salen skulle tas ner, då tyska staten och dess institutioner, enligt honom, borde vara neutrala gentemot religioner. Det är, till skillnad från i de flesta andra tyska delstater, vanligt med kors i Bayerska rättssalar.

NSU-rättegången är den största terrorrättegången sedan 1970-talet och den mest omfattande processen mot nazister sedan andra världskriget i Tyskland. Beate Zschäpe, 38, står åtalad för medverkan till tio rasistiskt motiverade mord, mordförsök, brandstiftelse, 15 bankrån och två bombdåd, brott hon ska ha utfört som en del av terrorcellen Underjordiska nationalsocialister, NSU. De två andra kända medlemmarna i NSU, Uwe Böhnhardt och Uwe Mundlos, hade troligtvis tagit livet av sig själva strax innan Zschäpe överlämnade sig själv till polisen i november 2011.

Utöver Zschäpe står fyra personer, samtliga med starka kopplingar till den tyska vit makt-scenen, åtalade för medhjälp till brotten.