Arvet efter Förintelsen
Studio Expo på Förintelsens minnesdag om minnesarbete, lärdomar och behovet av att fortsätta påminna om den viktigaste lärdomen av dem alla. Ett samtal med Tommy Ringart, son till överlevande och i dag ordförande för Föreningen Förintelsens överlevande.
Uppdaterad: 2023-02-10, 14:28
Publicerad: 2023-02-03, 10:31
Lästid: 1 minut
78 år har gått sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Under de nästan fem år som lägret användes, mellan 1940 och 1945, mördades drygt en miljon fångar i lägret, den absoluta majoriteten judar. De som inte avrättades levde och tvingades att arbeta under fruktansvärda villkor fram till dess att lägret utrymdes och kort därefter befriades av Sovjetiska styrkor den 27 januari 1945. Datumet är nu en internationell minnesdag för Förintelsens offer och för hågkomsten av Förintelsen.
Men hur skapar och bevarar man ett kollektivt minne och hur ser förutsättningarna för det ut idag? Vilken roll spelar de subjektiva och personliga erfarenheterna? Och hur tänker de som faktiskt arbetar med hågkomst och som har en personlig familjehistoria att förvalta?
Den här veckan ett samtal med Tommy Ringart, son till överlevande och i dag ordförande för Föreningen Förintelsens överlevande. Programledare är Anna Fröjd.