
Under våren har begreppet ”kulturkrig” fått förnyad relevans och det har larmats om försök till ökad politisk styrning av verksamheter som politiken av tradition håller armlängds avstånd till. Utvecklingen är inte ny. Sverigedemokraternas analys är att större politiska förändringar måste föregås av skiften i normer och värderingar för att flytta opinionen. Det är en syn som delas av ytterhögern globalt. Nu riktas blicken med akademin och skolväsendet och den internationella ytterhögern arbetar aktivt för att utmåla normkritiska och progressiva teorier och pedagogik som något extremt. Och USA ligger som vanligt före.
Moralpanik i kulturkriget
Där har man levt med en högljudd och infekterad debatt om så kallad kritisk rasteori och det nya PK-begreppet ”woke” i flera år. Nu börjar det märkas även i en rad lagar som, förment påstås skydda barn och unga mot diskriminering och olämpligt innehåll i undervisningen, i praktiken har lett till censur. Skolpersonal har tvingats sluta. Som rektorn på en skola där Michelangelos David-staty (du kan se den på omslaget till nya numret) visats för elever under bildlektionen, böcker har plockats från klassrum och bibliotek och perspektiv på antirasism och sexism har bannlysts från undervisningen. En av de som gått i främsta ledet är Florida-guvernören och Trump-utmanaren Ron DeSantis. I det här numret tittar vi närmare på vad bråket kring ”woke” egentligen handlar om och om det finns tendenser på en liknande utveckling i Sverige.
Barn i propagandan
Oskyldiga, rena och tillitsfulla – så används de minsta i ytterhögerns tjänst. Barnen blir en effektiv projektionsyta för politiska projekt. Expo tittar närmare på hur barn används i propaganda och vilka som sprider den.
Dessutom granskar vi resultatet av en grundlagsändring 2019. I praktiken verkar den nya lagen inte ha kommit åt problemet som man var satt att lösa, utan i stället möjliggjort för organiserade nazister att sprida hets mot folkgrupp ostraffat. Och frågan är om det över huvud taget fanns ett verkligt problem från första början eller om lagstiftaren snarare ser ut att ha skaffat sig ett.
Tidningen finns att köpa i butik från och med den 20 juni. Teckna en prenumeration för att få digital tillgång till numret genom vår app och e-tidning. Där hittar du dessutom samtliga tidskriftsnummer, från starten 1995 fram till i dag.
Bli prenumerant!
Få tidskriften Expo hem i brevlådan, eller läs på din dator, på plattan eller i din smartphone. I vår tidningsapp finns alla Expos utgåvor sedan 1995 samlade. För dig som är prenumerant är hela arkivet upplåst!
Tidigare Nummer

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Begreppet kulturmarxism populariserades genom norsk terror men har sin bakgrund bland högerradikala intellektuella i USA. Föreställningen om en slug och välorganiserad vänster med stort inflytande har blivit ett av radikalhögerns mest envisa hjärnspöken.
De bär namn som Antigones och Némésis. De förespråkar jämställdhet, säger sig vara feminister eller alter-feminister, anser att könen har olika roller och hävdar att västerländska kvinnor hotas av utomeuropeiska män. I Frankrike har kvinnor blivit allt synligare inom den högerextrema rörelsen.
Vita män fortsätter att vara positivt särbehandlade i algoritmerna såväl som i samhället i stort. Men det finns forskare som sliter mot techjättarna – för att avmaskera den inbyggda ojämlikheten i AI och skapa en mer intelligent kodad framtid.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.