Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Erik T Johanssons uttalanden i mejl och på TV visar att han inte delar grundläggande värderingar om alla människors lika värde. Han uppenbart olämplig för uppdraget..." står det i Värmlands tingsrätt beslut.

Tingsrättens uttalande syftar på de antisemitiska mejl som Expo avslöjat att Johannson skickat till en partikollega. I mejlen påstår Erik Johansson bland annat att den officiella historien om Förintelsen måste tas med en "Stor nypa salt" och länkar till grovt antisemitiska hemsidor.

Homofobiska uttalanden

Nyligen intervjuade TV4 Erik Johansson om de antisemitiska mejlen. I intervjun anklagar han homosexuella för att "försöka pådyvla oss deras kultur, trots att vi vill ha vår normala straight kultur". Mejlen och intervjun ledde alltså fram till att Erik Johansson sägs upp från sitt nämndeuppdrag.

Gruppledaren för SD-Karlstad Britt Enqvist, som varit med att utse Erik Johannson till nämndeman uppger att partigruppen inte vidtar några åtgärder mot Erik Johansson, eftersom mejlen skickats innan hon var aktiv i partiet.

- Jag vet inte om det är upp till mig att reda ut det här, det var i god tro som vi nominerat honom, det var innan allt det här. Jag kan inte döma någon som inte är dömd, säger Britt Enqvist.

Hörde inte vad han sade

Vidare uppger Britt Enqvist att det inte går att tycka det ena eller det andra om saker som hon inte vet stämmer. På frågan om hon tänkt på att fråga Erik Johansson om hur det egentligen ligger till blir svaret.
- Jag vet inte vad jag ska fråga om, det enda som är fakta är att det står vissa saker i tidningarna. Att han uttalat sig nu har jag sett. För det första var det så få ord, jag hörde inte riktigt vad han sa om jag ska vara ärlig.

Britt Enqvist tycker att saken får ha sin gång och att hon personligen inte upplevt att Erik Johansson har några åsikter som strider mot partiets.

Sverigedemokraternas partistyrelse har känt till Erik Johanssons antisemitiska mejl sedan början av 2010. Först efter att Expo gått ut med mejlen startade partiet ett uteslutnings ärende mot honom.

Erik Johansson kan välja att överklaga tingsrättens beslut fram till den 10 februari.

Expo har förgäves sökt Erik Johansson för en kommentar.

Ämnen i artikeln