Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

SÄPO: Vi bevakar counterjihad-rörelsen

Publicerad 2012-07-05 13:37

Demokratiministern Birgitta Ohlsson (FP) prioriterar en ökad kunskap om den antimuslimska counterjihad-rörelsen. Säpo beskriver till Expo Idag rörelsen som ett potentiellt hot. Foto David Lagerlöf/Expo.

På ett seminarium i onsdags om regeringens nationella handlingsplan mot extremism där demokratiministern Birgitta Ohlsson och SÄPO:s chefsanalytiker i kontraterrorism deltog, uppmärksammades counterjihad-rörelsen. Ohlsson vill se en ökad kunskap om den. SÄPO beskriver rörelsen som nytt potentiellt hot.

– Counterjihadrörelsen behöver vi få en fördjupad kunskap om. Det är definitivt en av mina prioriteringar på demokratiområdet. Mycket har hänt i den här miljön de senaste åren, säger Birgitta Ohlsson till Expo Idag.

Det var för ett halvår sedan som regeringen presenterade sin handlingsplan mot våldsbejakande extremism. I planen behandlas vit makt-miljön, den autonoma miljön och den våldsbejakande islamistiska extremismen. Men både säkerhetspolisen och demokratiministern Birgitta Ohlsson (FP) påpekar att det är viktigt att vara observant på counterjihad-rörelsen.

–Vi tittar på counterjihad som ett nytt potentiellt hot, säger säkerhetspolisens chefsanalytiker i kontraterrorism, Jonathan Peste till Expo Idag.

– Vi har sett på rörelsen i ett par år nu. Jag vill dock poängtera att Anders Behring Breivik bland annat var i counterjihad-traditionen. Men hans ideologiska mix är så mycket mer. Han såg sig själv, bland annat som en nutida korsfarare, fortsätter Peste.

Peste vill inte exakt gå in på hur säkerhetspolisen jobbar, men internet är en plats som säkerhetspolisen håller koll på.

– Till viss del tittar vi på internetmaterial, men det förekommer ingen bred scanning. Det skulle inte vara meningsfullt. Internet är en av miljöerna och det är en ganska stor miljö, där i alla fall de ideologiska grunderna för counterjihad sprids. Counterjihad-rörelsen är internationell, säger Peste.

Finns det några specifika grupper ni ser på, som till exempel English Defence League (EDL)?

– English Defence League är absolut någonting som vi tittar på och vi undersöker huruvida motsvarande svenska grupperingar har bildats, säger han.

Finns det personer i Sverige som ni har koll på?

– Jag kan inte komma in på exakt hur vi arbetar, men vi har bra koll på läget, säger Peste.

I augusti kommer tongivande företrädare för counterjihad-rörelsen att demonstrera i Stockholm. Amerikanska ideologer som Pamela Geller och Robert Spencer kommer att medverka. English Defence Leagues talesperson Tommy Robinson har annonserats som en av talarna. Flera av EDL:s systerorganisationer från olika länder ska delta. Jonathan Peste vill inte kommentera hur han ser på demonstrationen.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.