Ny ordförande i Nationell Idag | Expo.se

Ny ordförande i Nationell Idag

Publicerad 2014-02-05 12:10

Nationell Idags ägare byter styrelseordförande samtidigt blir den uteslutna Sverigedemokraten Patrik Ehn redaktör för tidningen. (Foto Expo)

Efter en längre tids kräftgång rekryterar Nationell Idag ny styrelseordförande och ny redaktör till tidningen. Det ska vara ett första steg i deras framtidsplaner och flera kända ansikten från den högerextrema identitära rörelsen medverkar i senaste numret.

Nationell idag

  • Nationell Idag ägs av Föreningen Nationell idag och är Nationaldemokraternas tidning. Den bildades 2002 och har sedan 2009 beviljats ett presstöd på årligen 1, 679 miljoner kronor. 2012 splittrades redaktionen när den dåvarande chefredaktören Vavra Súk sparkades. Han tog med sig stora delar av redaktionen och bildade en ny tidning, Nya Tider.

Identitära Nätverket

  • Det Identitära Nätverket i Sverige, som är en del av vit makt-miljön, består av flera plattformar. Det internationella förlaget Arktos, ger ut och säljer böcker av högerextrema ideologer. VD för förlaget är Daniel Friberg. Han ligger dessutom bakom det identitära uppslagsverket Metapedia, är chefredaktör för den identitära Bloggportalen Motpol och startade forumet Nordisk. Den uteslutne Sverigedemokraten Patrik Ehn är både presstalesman och skribent för Motpol. Ehn har också promotat förlaget Arktos i Tyskland.

Den nytillträdde redaktören Patrik Ehn har en lång bakgrund inom den svenska extremhögern och kom senast från Sverigedemokraterna, där han varit gruppledare i Västra götalandsregionen. Han sitter som politisk vilde på SD mandat i Göteborgs kommun och regionfullmäktige. Ehn började sin politiska bana inom nazistiska Nordiska Rikspartiet på 80-talet. Han är idag aktiv inom det identitära nätverket kring Arktos förlag och bloggportalen Motpol.

Marc Abramsson, partiledare för Nationaldemokraterna, lämnar sin post som styrelseordförande för den Ideella föreningen Nationell Idag. Ny ordförande blir Björn Herstad.

Herstad har tidigare varit aktiv i Nationaldemokraterna och ledare för partiets ungdomsförbund i Värmland. Innan dess kastades han ut från Kristdemokratiska Ungdomsförbundet efter att han bildat det ultrakonservativa nätverket Engelbrekt. 2003 var han med och bildade den identitära tidningen Folkets Nyheter, där bland andra Förintelseförnekaren Lars Adelskogh och Jonas De Geer, numera aktiv i nazistiska Svenskarna parti, var skribenter.

I det senaste numret av Nationell Idag är flera personer knutna till den Identitära-rörelsen framträdande.

Bland medverkande i det senaste numret av Nationell Idag finner vi Arktos chefredaktör John Morgan. Även Patrik Forsén, talesperson för den högerextrema aktivistorganisationen Nordisk Ungdom, har skrivit en kolumn. Nordisk ungdom presenterade i november förra året sin ”idégrund”. Forsén skriver i samband med det att organisationen ” delvis genomsyras av identitära strömningar”.

Föreningen Nationell Idag har ännu inte registrerat några förändringar till vare sig Bolagsverket eller Patent- och registreringsverket.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons