Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson pressades i riksdagen under torsdagens partiledardebatt. Centerns partiledare Annie Lööf krävde svar på varför Sverigedemokraterna konsekvent motsatt sig EU:s ställningstaganden mot Ryssland efter annekteringen av Krim i Ukraina. Bakgrunden till Lööfs krav är att Sverigedemokraterna utmärker sig i EU-parlamentet för att motsätta sig förslag som skulle vara negativa för Kreml.

Samtidigt har Sverigedemokraterna på hemmaplan fördömt annekteringen av Krim och partistrategen Mattias Karlsson skyllde i januari partiets ställningstaganden i EU-parlamentet på att Sverigedemokraterna är nya i parlamentet och att det är en "övermäktig uppgift" att sätta sig in i alla ärenden. Karlsson förklarade att de i "många fall följer UKIP:s voteringslistor".

Sverigedemokraternas EU-grupp EFDD domineras av det brittiska partiet UKIP. Partiledaren Nigel Farage har sagt att han beundrar Rysslands president Vladimir Putin och han har varit en flitig gäst i den ryska nyhetskanalen Russia Today. I EU-parlamentet har Farage lagt skulden på EU för att Ryssland intog Krim i Ukraina och i september 2014 bad han EU att "sluta provocera Putin".

"Vi uppmuntrade upproret i Ukraina som ledde till att presidenten avsattes. Det ledde självklart till att Putin reagerade. Moralen i historien är om du petar på den ryska björnen med en pinne förvånas inte när den reagerar." sa Farage och fortsatte:

"I kriget mot den extrema islamismen är Vladimir Putin på vår sida, oavsett hur vi ser på honom som person. Det är dags för oss att växa upp och inse vad som är det riktiga hotet och sluta leka krig i Ukraina."

Senast på torsdagen uppmärksammades Sverigedemokraternas parlamentsledamöter för att flera gånger rest sig upp i protest tillsammans med bland andra Front Nationals ledare Marine Le Pen då en resolution om att EU-länderna ska stå enade i sin hållning mot Rysslands annektering av Krim behandlades. I resolutionen föreslogs motåtgärder mot rysk propaganda och desinformation inom och utanför EU. Resolutionen riktar även kritik mot brott mot mänskliga rättigheter i Ryssland.

Sverigedemokraternas europaparlamentariker Kristina Winberg reagerade speciellt på kravet på ekonomisk öppenhet när det gäller stöd från Ryssland. Till Aftonbladet förklarade hon att hon rest sig upp i protest för att "SD inte tycker att EU ska in och bestämma över sakpolitiken. De ska inte lägga sig i sånt som vem som ska få pengar eller vem som får donera."

Det är också en känslig fråga för europeiska högerextrema partier som Front National att EU- partier ska tvingas att redovisa donationer från aktörer utanför EU och stöd från Ryssland..

Det är sedan tidigare känt att Front National tagit emot ett lån på nio miljoner Euro av en bank kopplad till Kreml. Uppgifter från Mediepart som citerats av The Independent säger att de nio miljonerna bara var en första utbetalning av totalt 40 miljoner Euro.

Partiledaren Marine Le Pen har vid flera tillfällen träffat politiker i Ryssland, senast i maj. Front National har även beskrivit folkomröstningen i Krim, som fördömts organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och utrikesministrar i EU, som fullständigt legitim.

Resolutionen antogs i EU-parlamenet med 494 ja-röster mot 135 nej-röster och 69 nedlagda röster. Sverigedemokraterna lade ned sina röster.

I januari uppmärksammade flera medier sajten EU-bloggens granskning av hur EU-skeptiska partier förhållit sig i omröstningar som rör EU:s förhållande till Ryssland.

"SD, UKIP & FN (Front national, red.anm.) röstar nästintill kompakt NEJ på resolutioner och avtal som kan anses gå emot Kremls intressen. SD & UKIP säger aldrig JA till något som kan störa Kreml", konstaterade i EU-bloggen.

Den samlade högerextrema miljön i Europa är vänligt inställd till Putins politik. Så väl österrikiska FPÖ, ungerska Jobbik och nazistpartier som grekiska Gyllene gryning har visat stöd för Ryssland i konflikten mot Ukraina. Tidigare har Expo Idag belyst att det paneuropeiska partiet Alliansen för fred och frihet, som leds av den italienska fascistideologen Roberto Fiore och som nazistiska Svenskarnas parti var med och bildade, har skrivit in i sin plattform att de verkar för "fördjupade relationer med Ryssland".