Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 30 september förra året som Nordiska motståndsrörelsen, NMR, hade tillstånd att demonstrera i centrala Göteborg. Samtidigt pågick flera andra evenemang i staden, bland annat Bokmässan.

Den väg polisen till slut gav dem var NMR inte nöjda med. Istället försökte NMR-aktivister bryta genom polisens barriär och svänga av från den anvisade vägen. I samband med det uppstod tumult och nazisterna försökte forcera polislinjen med sina sköldar trots att de blev beordrade att fortsätta på den angivna färdvägen. Vid tillfället greps 23 personer.

Våldsamt upplopp och hets

Idag presenterade kammaråklagare Jonas Martinsson sitt åtal mot 17 personer. Åtta av dem misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, åtta för hets mot folkgrupp och en för våldsamt upplopp.

– Det här rör sig om personer som medverkade i demonstrationen som Nordiska motståndrörelsen arrangerade, sa Jonas Martinsson på dagens presskonferens.

Åtalet om hets mot folkgrupp rör organisationens uniformer, organisationssymbolen Tyrrunan, plakat som pekade ut personer som folkförrädare och att aktivisterna skanderade ”Hell seger!”. Åklagaren vill pröva om detta sammantaget kan utgöra hets mot folkgrupp. 

Bakom åtalet ligger ett utredningsarbete som haft tillgång till ett omfattande filmmaterial. Via filmmaterialet har de misstänkta kunnat identifieras, bland annat med hjälp av internet och polisen egna register. Samtidigt har polisen haft svårt att identifiera andra personer, bland annat för att de burit skyddutrusning och hjälmar. 

Ledande personer riskerar fängelse

Bland de åtalade finns personer från organisationens högsta ledning. Det handlar bland annat om Pär Öberg och Fredrik Vejdeland som ingår i riksledningen, samt Pär Sjögren som är regional ledare i Dalarna – den region där organisationen de senaste åren profilerat sig allra tydligast.

NMRs aktivister drabbade samman mot polis. I NMR:s propaganda pekas poliser ut som en av organisationens fiender. Foto: Expo

Största åtalet sedan Kärrtorp

Åtalet är det enskilt största mot organisationens aktivister sedan händelsen i Kärrtorp 2013, då nazisterna attackerade en antirasistisk manifestation. Frågan är vilka konsekvenser det får för organisationen.

NMR är en relativt liten organisation och att så många personer nu åtalas kan få stora konsekvenser för organisationen. Efter den misslyckade valsatningen så har det varit viktigt för ledningen att visa att de inte förlorat tempo i sin aktivism.

Om åtalen skulle leda till fängelsestraff så kan organisationen få svårt att fortsätta bedriva verksamheten i den omfattning vi sett de senaste åren. Det kan även leda till interna slitningar, om medlemmar börjar ventilera sitt missnöje med ledningens valsatsning och konsekvenserna av den. Sammantaget riskerar åtalen och valfiaskot att leda till en backlash för organisationen.