NMR-aktivist åtalas för ofredande mot kvinnliga debattörer

Publicerad 2019-07-12 07:18

Åtalad NMR-aktivist under demonstration

Den åtalade NMR-aktivisten har synts i flera offentliga sammanhang med nazistgruppen.

En 54-årig manlig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen åtalas för ofredande av Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och två andra framstående kvinnliga samhällsdebattörer. Dessutom 21 fall av hets mot folkgrupp.

Mannen ska enligt åklagaren ha skickat ett mycket stort antal sms till sina offer med nazistisk propaganda och grovt antisemitiskt och rasistiskt innehåll. Bild- och textmeddelandena skickades från ett telefonnummer som den misstänkte medger är hans eget.

Sms:en skickades till Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein och Uppsala Nya Tidnings ledarskribent Maria Ripenberg. Samtliga har utmärkt sig som offentliga debattörer som tagit ställning mot rasism. Anne Ramberg har även mottagit två anonyma kuvert med propaganda från NMR skickade via posten till sin hemadress. Sms:en har skickats på olika tider av dygnet under en period av flera månader. Anne Ramberg och Helle Klein utsattes under 2018 och Maria Ripenberg under en kortare period 2019, enligt polisens förundersökning.

Den åtalade 54-åringen, som tidigare var Sverigedemokrat med förtroendeuppdrag på kommunpolitisk nivå, är idag sedan flera år aktivist inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har deltagit i flera uniformerade marscher med gruppen i offentligheten. Han är sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp och för hot mot tjänsteman.

Mannen åtalas även för 21 fall av hets mot folkgrupp, i form av meddelanden som postats under 2018 på det ryskbaserade sociala nätverket VK.com. 54-åringen ska ha postat bilder på hakkors, nazistiska slagord, hyllningar till Hitler och antisemitiska budskap.

Den som döms för ofredande eller hets mot folkgrupp riskerar fängelse. Mannen nekar till samtliga brott.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.