NMR-aktivist åtalas för ofredande mot kvinnliga debattörer | Expo.se

NMR-aktivist åtalas för ofredande mot kvinnliga debattörer

Publicerad 2019-07-12 07:18

Åtalad NMR-aktivist under demonstration

Den åtalade NMR-aktivisten har synts i flera offentliga sammanhang med nazistgruppen.

En 54-årig manlig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen åtalas för ofredande av Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och två andra framstående kvinnliga samhällsdebattörer. Dessutom 21 fall av hets mot folkgrupp.

Mannen ska enligt åklagaren ha skickat ett mycket stort antal sms till sina offer med nazistisk propaganda och grovt antisemitiskt och rasistiskt innehåll. Bild- och textmeddelandena skickades från ett telefonnummer som den misstänkte medger är hans eget.

Sms:en skickades till Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein och Uppsala Nya Tidnings ledarskribent Maria Ripenberg. Samtliga har utmärkt sig som offentliga debattörer som tagit ställning mot rasism. Anne Ramberg har även mottagit två anonyma kuvert med propaganda från NMR skickade via posten till sin hemadress. Sms:en har skickats på olika tider av dygnet under en period av flera månader. Anne Ramberg och Helle Klein utsattes under 2018 och Maria Ripenberg under en kortare period 2019, enligt polisens förundersökning.

Den åtalade 54-åringen, som tidigare var Sverigedemokrat med förtroendeuppdrag på kommunpolitisk nivå, är idag sedan flera år aktivist inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har deltagit i flera uniformerade marscher med gruppen i offentligheten. Han är sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp och för hot mot tjänsteman.

Mannen åtalas även för 21 fall av hets mot folkgrupp, i form av meddelanden som postats under 2018 på det ryskbaserade sociala nätverket VK.com. 54-åringen ska ha postat bilder på hakkors, nazistiska slagord, hyllningar till Hitler och antisemitiska budskap.

Den som döms för ofredande eller hets mot folkgrupp riskerar fängelse. Mannen nekar till samtliga brott.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons