SD-kritik mot skola som lärde ut partiets historia | Expo.se

SD-kritik mot skola som lärde ut partiets historia

Publicerad 2020-01-15 12:04

Ett vanligt förekommande klistermärke från Bevara Sverige Svenskt (BSS).

Ett klistermärke från Bevara Sverige Svenskt (BSS).

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Norrbotten menar att högstadieskolan i Arjeplog lär ut en felaktig bild av partiet till eleverna.
Detta eftersom lärarna berättar att partiet har sina rötter i den rasistiska rörelsen Bevara Sverige Svenskt, rapporterar SVT.

SVT Nyheter Norrbotten rapporterar att det var ett textstycke i ett läromedel på högstadieskolan Silverskolan i Arjeplog som fick Sverigedemokraterna att reagera:

”Sverigedemokraterna (SD) bildades 1988 och hade då sina rötter i den rasistiska rörelsen Bevara Sverige svenskt (BSS)”

— Man hade utmålat partiet som ett rasistiskt parti, historien om hur vi bildades stod ju där, säger Per Göransson, distriktsordförande för SD i Norrbotten, till SVT.

Han håller med om att eleverna ska få lära sig om Sverigedemokraternas historia men ”är orolig för hur det kan påverka deras syn på partiet i dag” enligt SVT. Skolan ska inte ”skönmåla alla andra partier”, menar Göransson.

Skolans rektor Ola Sonidsson säger till SVT att lärarna berättar om SD:s historia, precis som alla andra partiers.

Sverigedemokraterna bildades 1988 av personer med bakgrund i bland annat nazistiska Nordiska Rikspartiet (NRP), Bevara Sverige svenskt (BSS), Framstegspartiet och Sverigepartiet.

Bevara Sverige svenskt var en rasistisk och nationalistisk kampanjorganisation som bildades 1979. Organisationen gjorde sig känd för öppen rasism och hatkampanjer mot journalister och politiker. Flera av grundarna hade en bakgrund inom nazistiska och fascistiska grupper. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons