FOI: Hög andel svenskar i incelforumen

Publicerad 2020-03-11 14:16

Polisen kritiseras för hur den utreder hat och rasism på nätet.

Arkivbild.

De flesta besökare på hatiska och våldsamma incelforum kommer från USA. Men sett till befolkningsmängden är en betydligt större andel av besökarna från Sverige. Det uppger forskare från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Flera diskussioner på incelmännens forum handlar om att kvinnor påstås ha tagit över makten i Sverige och förstört landet.

Genom ett webbanalysverktyg har forskare på FOI samlat in data från de tre största och mest kända forumen för den kvinnohatande och löst sammansatta incelrörelsen.

I ett pm skriver FOI att forumen präglas av hat mot kvinnor och andra grupper. Många diskussioner berör självmord.

”Självmordstankar diskuteras lika öppet som funderingar på att begå våldtäkt eller massakrer på folkmassor och det förekommer också hyllningar av incels som gjort sig kända genom att använda våld.” Skriver FOI.

Hög andel svenskar

Många av besökarna på forumen är svenskar. Den största andelen besökare kommer från USA, men i de tre forumen kommer Sverige på tredje respektive fjärde plats. Och sett till befolkningsmängden är det en betydligt större andel besökare som är från Sverige, 240 besökare per miljon invånare. Det kan jämföras med 43 besökare per miljon invånare från USA. Runt ett 30-tal besökare säger att de bor i Sverige, skriver FOI.

Svenska incels kallas swedecels på forumen. Sverige beskrivs som det land som blivit mest ”cucked” i hela världen. Med det menas att männen i Sverige är veka, omanliga, låter sig utnyttjas och har släppt in flyktingar i landet.

När svenska kvinnor diskuteras handlar det ofta om huruvida svenska kvinnor föredrar andra etniciteter framför etniska svenskar, skriver FOI.

”Det diskuteras även hur kvinnor har tagit över makten i Sverige och förstört landet. Det talas om att det påstått feministiska styret i landet har gjort att Sverige tillåtit för mycket invandring, vilket i sin tur lett till att män av andra etniciteter nu konkurrerar på den sexuella marknaden med de etniskt svenska männen.”

Mördare hyllas

Begreppet Incel har sitt ursprung i en mejllista som startades av kvinnlig student i Toronto 1993. Där samlades människor med olika bakgrund för att dela sina erfarenheter av att inte hitta en partner, ett ofrivilligt celibat, eller ”involuntarily celibacy”. Begreppet har seden dess blivit synonymt med en växande nätgemenskap av ”Incels”, mestadels män, där delar av miljön präglas av ett starkt kvinnohat och rasism.

I Incelrörelsen hyllas Elliot Rodger och Alek Minassian - två incelmän som mördade sex respektive tio personer som hämnd mot kvinnor och sexuellt aktiva män. FOI ser flera exempel på det i sin undersökning.

Hittills har ungefär ett tiotal dödliga attacker världen över utförts av individer som i någon mån fostrats av incelkulturen, enligt FOI. Det finns ingen statistik över självmord, våldtäkter eller sexuella trakasserier kopplade till incelrörelsen.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.