Grov misshandel i Tyresö – två nazister häktade | Expo.se

Grov misshandel i Tyresö – två nazister häktade

Publicerad 2020-03-20 08:58

De två häktade nazisterna är båda aktiva i Nordisk styrka.

Två medlemmar i den nazistiska organisationen Nordisk styrka häktades i onsdags av Nacka tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel. De bägge misstänkta männen, en 25-åring och en 24-åring, var tidigare framträdande aktivister i Nordiska motståndsrörelsen.

Misstankarna gäller en händelse som ska ha utspelat sig i Tyresö, strax utanför Stockholm, under natten till söndag. Enligt uppgifter till Expo ska offret vara en 25-årig man, även han tidigare en framträdande aktivist i Nordiska motståndsrörelsen. Om han också är medlem i Nordisk styrka har inte kunnat bekräftas. Enligt de uppgifter Expo tagit del av ska offret ha utsatts för kraftigt våld mot huvudet och ha blivit illa skadad. Hans hälsotillstånd är i nuläget okänt. 

Händelsen ska ha utspelat sig i anslutning till en lägenhet där den äldre av de två misstänkta ska bo tillsammans med sin flickvän. Enligt de uppgifter Expo tagit del av har det under kvällen varit fest i lägenheten och ett antal personer med koppling till vit-makt miljön ska ha befunnit sig i bostaden när misshandeln skedde.

Den misstänkta 25-åringen dömdes så sent som i den gångna veckan, i en dom som ännu inte vunnit laga kraft, till tre månaders fängelse för våldsamt upplopp. Han är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel och försök till våld mot tjänsteman.

Den misstänkta 24-åringen är sedan tidigare dömd för bland annat våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Han står för närvarande också åtalad i två andra mål. I det ena åtalas han för misshandel, vapenbrott och hets mot folkgrupp. I det andra åtalas han för ytterligare ett fall av hets mot folkgrupp. I det sistnämnda målet hölls huvudförhandling i måndags. En huvudförhandling 24-åringen missade eftersom han redan då hade anhållits av polis.

De båda misstänkta förnekar brott och åklagaren har fram till den 1 april att väcka åtal eller begära omhäktning.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons