Så utnyttjar radikalislamister coronaviruset | Expo.se

Så utnyttjar radikalislamister coronaviruset

Publicerad 2020-03-30 15:33

Radikalislamistiska ideologer och terrorgrupper som al-Qaida och IS är inte sena med att utnyttja spridningen av coronaviruset i propagandasyften. Från al-Qaida kommer budskapet att influensan är Guds straff mot de så kallade korsriddarna, bland andra USA och dess allierade. Och skulle någon muslim smittas och dö i sviterna av viruset dör den som en martyr.

Corona - förtryckarnas undergång och martyrskap för de troende, skriver al-Qaidas nyhetsbyrå Thabat i en text som har översatts av doktoranden Aymenn Jawad Al-Tamimi från universitetet i Swansea.

Terrorgruppen skriver där att coronaviruset är ”en av Guds små soldater” och att det ska uppfattas som ett straff från Gud mot bland andra USA och dess allierade.

Covid-19 har dock spridit sig till över 170 länder och finns på alla kontinenter utom Antarktis.

al-Qaida skriver att ”ett antal” muslimer har smittats och uppmanar muslimer att skydda sig. Men skulle en muslim bli smittad och avlida dör den som martyr.

Gåvor från viruset

En av den militanta islamismens viktigaste ideologer, Abu Muhammad al-Maqdisi, mentor åt Abu Musab al Zarqawi som grundade föregångaren till Islamiska staten, skriver på Telegram om en rad ”gåvor” som coronaviruset fört med sig.

Han nämner exempelvis att barer, nattklubbar och andra ”korrupta” verksamheter har stängt, och att de som imponeras av västvärlden nu fått helt omvärdera sin bild av länder som Italien och Frankrike.

al-Maqdisi uppmanar sina följare att inte bekymra sig över coronaviruset, snarare känna hopp och glädje på grund av det.

Den radikale imamen Abdullah bin Muhammad al-Muheisseni med kopplingar till al-Qaidagrupperna Hay’at Tahrir al-Sham och Jaish al-Fatah är upprörd över att moskéer har stängts på grund av viruset, vilket har skett i flera länder. Lösningen på alla problem borde vara ”böner, böner och mera böner” skriver han.

Liknande syn

De båda grupperna har varit bittra fiender i många år, men när det kommer till coronaviruset uttrycker sig IS på ungefär samma sätt som ideologerna och grupperna affilierade med al-Qaida.

För några veckor sedan kommenterade Islamiska staten (IS) coronaviruset med att ge råd till anhängarna om att täcka för munnen när de nyser och att tvätta händerna. Några veckor efter det höjde IS tonläget i en text i nyhetsbrevet al-Naba.

Covid-19 beskrivs som ett straff från Gud, som i huvudsak drabbat de nationer som IS i sin propaganda kallar för korsriddarna, exempelvis USA och dess europeiska allierade.

Jihad är bästa skyddet

IS målar upp en bild av ekonomiskt kaos och ökat tryck på de så kallade korsriddarna, och det är ett tillfälle som bör utnyttjas: ”Det sista de vill är att deras nuvarande problem med pandemin ska sammanfalla med attacker i deras egna länder, som attackerna i Paris, London och Bryssel”.

Terrorgruppen uppmanar muslimer att utnyttja coronakrisen för att frita muslimska fångar från fängelser och fångläger. Och det bästa sättet för att skydda sig mot smittan är att utföra jihad.

I ett senare nummer av al-Naba fortsätter IS med att triumferande lyfta coronaviruset som ett exempel på att ingen är mäktigare än Gud, oavsett hur mycket makt och inflytande som det påstås att USA har.

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons