Högerextrem milisgrupp var förberedd på våld | Expo.se

Högerextrem milisgrupp var förberedd på våld

Publicerad 2021-01-20 13:44

Oath Keepers New York 170610 "New York City March Against Sharia".

Oath Keepers vid en antimuslimsk demonstration i New York 2017.

Högerextremister som deltog vid stormningen av Kapitolium ska ha varit förberedda att använda våld. Det visar dokument som presenterades vid domstolen mot tre åtalade Oath Keepers-aktivister.

Två män och en kvinna som står åtalade för sin inblandning vid stormningen av den amerikanska kongressen den 6 januari har belagts vara en del av den högerextrema milisgruppen Oath Keepers. En av de åtalade, den 66-årige Thomas Caldwell, är en ledargestalt i gruppen.

Thomas Caldwell står tillsammans med en 50-årig man och en 38-årig kvinna åtalad för bland annat förberedelse att använda våld, rapporterar Reuters. Meddelanden och avlyssnade samtal av trions kommunikation ligger bakom åtalet.

38-åringen hörs bland annat säga till Caldwell under själva attacken: ”Vi har en bra grupp. Vi är cirka 30-40 av oss. Vi håller ihop och håller fast vid planen.” Ett annat meddelande till Caldwell lyder: ”Alla medlemmar är i tunnlarna under Kapitolium stäng dem inne. Sätt på gasen.” Det är sannolikt kongressledamöterna som åsyftas i meddelandet.

Enligt New York Times lades det även fram material vid domstolen som visar att planeringen pågått i flera dagar innan attacken. Bland annat ska Caldwell skickat ut ett budskap till de av milisgruppens medlemmar som mobiliserats inför den 6 januari att den ”här vattenkokaren är redo att koka”.

Den sista december skrev han: ”Det börjar på riktigt den 5 och 6 januari i Washington DC när vi samlas på gatorna”. Han lade sarkastiskt till, apropå den planerade certifieringen i Kapitolium av presidentvalets resultat, att ”de kan ju försöka” med ”en miljon eller fler patrioter på gatorna”.

Oath Keepers grundades 2009. Gruppen ses i dag som en av USA:s mest profilerade högerextrema milisgrupper. De hävdar själva att de samlar tiotusentals aktivister, många med militär- och polisiär bakgrund. Namnet syftar på att medlemmarna har åtagit sig en ed (oath) att skydda konstitutionen.

Oath Keepers har bland annat patrullerat beväpnade vid gränsområdet till Mexiko, och i anslutning till Black lives matter-protesterna förra året var tungt beväpnade Oath Keepers-medlemmar ute på gatorna för att ”skydda” företag. Avdelningar av gruppen finns utspridda runt om i landet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons