Högerextrem milisgrupp var förberedd på våld | Expo.se

Annons

Högerextrem milisgrupp var förberedd på våld

Publicerad 2021-01-20 13:44

Oath Keepers New York 170610 "New York City March Against Sharia".

Oath Keepers vid en antimuslimsk demonstration i New York 2017.

Högerextremister som deltog vid stormningen av Kapitolium ska ha varit förberedda att använda våld. Det visar dokument som presenterades vid domstolen mot tre åtalade Oath Keepers-aktivister.

Två män och en kvinna som står åtalade för sin inblandning vid stormningen av den amerikanska kongressen den 6 januari har belagts vara en del av den högerextrema milisgruppen Oath Keepers. En av de åtalade, den 66-årige Thomas Caldwell, är en ledargestalt i gruppen.

Thomas Caldwell står tillsammans med en 50-årig man och en 38-årig kvinna åtalad för bland annat förberedelse att använda våld, rapporterar Reuters. Meddelanden och avlyssnade samtal av trions kommunikation ligger bakom åtalet.

38-åringen hörs bland annat säga till Caldwell under själva attacken: ”Vi har en bra grupp. Vi är cirka 30-40 av oss. Vi håller ihop och håller fast vid planen.” Ett annat meddelande till Caldwell lyder: ”Alla medlemmar är i tunnlarna under Kapitolium stäng dem inne. Sätt på gasen.” Det är sannolikt kongressledamöterna som åsyftas i meddelandet.

Enligt New York Times lades det även fram material vid domstolen som visar att planeringen pågått i flera dagar innan attacken. Bland annat ska Caldwell skickat ut ett budskap till de av milisgruppens medlemmar som mobiliserats inför den 6 januari att den ”här vattenkokaren är redo att koka”.

Den sista december skrev han: ”Det börjar på riktigt den 5 och 6 januari i Washington DC när vi samlas på gatorna”. Han lade sarkastiskt till, apropå den planerade certifieringen i Kapitolium av presidentvalets resultat, att ”de kan ju försöka” med ”en miljon eller fler patrioter på gatorna”.

Oath Keepers grundades 2009. Gruppen ses i dag som en av USA:s mest profilerade högerextrema milisgrupper. De hävdar själva att de samlar tiotusentals aktivister, många med militär- och polisiär bakgrund. Namnet syftar på att medlemmarna har åtagit sig en ed (oath) att skydda konstitutionen.

Oath Keepers har bland annat patrullerat beväpnade vid gränsområdet till Mexiko, och i anslutning till Black lives matter-protesterna förra året var tungt beväpnade Oath Keepers-medlemmar ute på gatorna för att ”skydda” företag. Avdelningar av gruppen finns utspridda runt om i landet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons