Anställd på försvarsdepartementet var aktiv i högerextremt nätverk | Expo.se

Anställd på försvarsdepartementet var aktiv i högerextremt nätverk

Publicerad 2022-02-16 07:28

Regeringskansliet, Försvarsdepartementet, Högerextrema Nätverket, Education4Future

Parallellt med sin tidigare anställning på försvarsdepartementet, del av regeringskansliet, har tjänstemannen framträtt både i eget namn och under pseudonym i Education4Futures kanal. Bland annat i samtal med Tor Änglasjö, alias ”Tobbe Larsson”.

En tjänsteman vid försvarsdepartementet var samtidigt aktiv i den högerextrema miljön. När Expo vill ställa frågor om detta meddelar departementet att de har gjort en överenskommelse med den anställde som innebär att hon avslutade sin tjänst den 14 februari. Tjänstemannen menar att anställningen avslutades på eget initiativ.

Kvinnan, som är i 55 årsåldern, har varit anställd som kanslisekreterare vid försvarsdepartementet i flera år. Hennes tjänst har varit knuten till sekretariatet för säkerhetspolitik, internationella relationer och analys. 

Nu kan Expo visa hur tjänstemannen, parallellt med sina tidigare uppdrag i försvarsdepartementet, varit aktiv i den högerextrema miljön där hon haft en framträdande roll i evenemang kopplade till det så kallade Nätverket. Hon förekommer bland annat i Nätverkets frontorganisation Education4Futures verksamhet.

En person med insyn i Regeringskansliets arbetssätt berättar för Expo att den tjänst kvinnan haft innebär att hon saknat naturlig tillgång till viktiga handlingar. Däremot bekräftar källan att man genom arbetet får information om departementets relationer med andra länder samt en ”stor insyn i vilka länder Sverige har försvarssamarbeten med och personerna som är involverade i dessa”.

Enligt Hans Brun, terrorexpert och forskare vid King’s College London, bör man skilja på den åsiktsfrihet som ska råda vid arbetsplatser generellt, och situationer där ideologiska krockar är oförenliga med särskilda yrkesuppdrag.  

– Försvarsdepartementet har som uppgift att skydda svenskt territorium och grundlagen. Det innebär i sin tur att vissa ideologier så som jihadism och högerextremism är helt oförenliga med uppdraget, säger han. 

Anställningen har upphört

Den 27 januari skrevs en överenskommelse mellan Regeringskansliet och kvinnan om att hennes anställning skulle upphöra den 14 februari. Regeringskansliet är förtegna om bakgrunden eller detaljerna kring uppsägningen.

– Vi går inte in på omständigheter som rör enskilda överenskommelser med medarbetare eftersom det är en fråga mellan arbetsgivaren och medarbetaren, säger Regeringskansliets presstjänst.

Enligt överenskommelsen framkommer det att ingen uppsägningstid iakttogs men att ett avgångsvederlag på drygt 400 000 kronor skulle betalas ut. 

Expo har sökt kvinnan för en kommentar om uppsägningen är en konsekvens av hennes koppling till den högerextrema miljön. Först svarar hon inte. 

Tre dagar efter publiceringen återkommer hon dock via sms. Hon menar att anställningen avslutades på eget initiativ och att detta var på grund av vad hon kallar mångåriga trakasserier samt bestraffningar uppifrån. Hon uppger att hennes ”negativa inställning till covidvaccin” ska ha legat till grund för sådana trakasserier. 

Hon kommenterar inte det egna politiska engagemanget, som vi tidigare bett om att få tala om.

Samma dag som överenskommelsen om uppsägning gjordes tog före detta tjänstemannen till facebook där hon meddelade att hennes arbete för ”globalistmaffian” var över.

Delar scen med högerextremister

Det så kallade Nätverket är det nedlagda Nationaldemokraternas tidigare partiorganisatör Tor Änglasjös, tidigare Paulsson, projekt. I Education4Future-sammanhang använder han namnet ”Tobbe Larsson”. 

I vissa fall använder sig även den uppsagda tjänstemannen av pseudonym när hon medverkar i politiska sammanhang för Education4Future. Andra gånger uppträder hon med sitt riktiga namn. 

Organisationen verkar genom att producera politiskt medieinnehåll, samt arrangera sammankomster med panelsamtal och föreläsningar som tar upp allt från konspirationism om 5G och coronaviruset, till rasideologi och antisemitism. Expos granskning visar även att kvinnan har deltagit i coronaprotesterna.

Personer från Nätverket och representanter från den konspirationsteoretiska rörelsen kring coronaprotesterna har även startat partiet Rikslagen, eller Svenska Rikslagen som de också kallar sig, där kvinnan har en roll. I förra valet kandiderade hon för Sverigedemokraterna lokalt i Stockholm, men har därefter lämnat partiet.

Analys: Nätverket breddar extremhögern

Högerextrem bokmässa

Den före detta tjänstemannen ingick i arrangörsgruppen och medverkade på scenen under Nätverkets senaste bok- och mediemässa som arrangerades i Stockholmsområdet under hösten 2021. Delar av bokmässans inkomster gick till en annan av Nätverkets organisationer Blågula korset – en välgörenhetsorganisation för etniska svenskar. 

Under samtalen som tjänstemannen var med och arrangerade hördes röster beskriva mångkulturen som en religion, hylla den öppet rasistiska föreningen Bevara Sverige svenskt (BSS), samt tala om en ”självmordskultur” inom vänstern där svenskar är villiga att offra sitt eget folk.

Flera profiler inom Nätverket har uttryckt stöd för Putins Ryssland. Frågan har aktualiserats inom Nätverket på grund av de politiska spänningarna i Europa och på Krim-halvön. När det säkerhetspolitiska läget diskuteras i Nätverkets kanaler utgår man ofta från ett Kreml-vänligt narrativ. På en av Nätverkets hemsidor beskrivs konflikten med rubriken ”NATOs provokationer mot Ryssland”, och den kommande bok- och mediemässan marknadsförs med frågan: ”Vem vill erövra oss - Ryssland eller finanseliten?”.

– Vi vet att många av dagens högerextrema har ganska nära band med Moskva och Putin. Det är ett säkerhetspolitiskt problem av rang som inte får underskattas, säger Hans Brun.

Tjänsteman på försvarsdepartementet aktiv i högerextremt nätverk. Frihetsrörelsen, Nätverket, Education4Future
Den tidigare tjänstemannen på försvarsdepartementet har en framträdande roll i det högerextrema Nätverket och är del av det nystartade partiet Svenska Rikslagen som bildats som en följd av coronaprotesterna. Bild från ”Tusenmannamarschen”, i början på mars 2021. Foto: Expo

Texten har uppdaterats 220218, kl 13.42.

Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons