Svensk nazist terrorstämplas av USA | Expo.se

Svensk nazist terrorstämplas av USA

Publicerad 2022-06-16 10:48

Anton Thulin fångades på bild i det ryska träningslägret. Några månader senare inleddes bombkampanjen i Göteborg.

USA:s utrikesdepartement klassar den svenske nazisten Anton Thulin som ett potentiellt terroristhot. Anton Thulin är dömd för sin delaktighet i flera bombdåd i Göteborg. Han har även genomgått paramilitär utbildning i Ryssland och blivit utvisad från Polen.

Anton Thulin anses av USA:s utrikesdepartement utgöra en ”betydande risk” för att begå terrorhandlingar. Han åläggs även med sanktioner, vilka innebär att han får eventuella tillgångar i USA frysta och att amerikanska medborgare förbjuds att ha ekonomiskt samröre med honom. Det framgår i ett pressmeddelande från USA:s utrikesdepartement.

Det är Anton Thulins samröre med den paramilitära och högerextrema organisationen Ryska imperiska rörelsen som ligger bakom beslutet. Ytterligare två personer, som kan kopplas till rörelsen klassas även som ett hot.

Anton Thulin dömdes 2017 av hovrätten till ett år och tio månaders fängelse för sin inblandning i tre sprängattentat i Göteborgsområdet. Han och de övriga dömda hade tidigare varit aktiva i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Polisutredningen visade att två av de dömda, inklusive Anton Thulin, 2016 stridsutbildats i Ryssland av paramilitära Partizan, som står Ryska imperiska rörelsen nära. Expo tillsammans med Expressen kunde dessutom avslöja att ledaren för Partizan närvarat på ett läger anordnat av NMR. Samtliga tre dömda för dåden i Göteborg var närvarande.

2019, efter avtjänat straff, greps Thulin i Polen och utvisades från landet. Enligt polska myndigheter var han i Polen för vapenträning.

Thulin har efter domen 2017 fortsatt varit en del av den svenska högerextrema miljön, bland annat inom Det fria Sverige.

Det amerikanska utrikesdepartementet terrorstämplade Ryska imperiska rörelsen 2020. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons