Hovrätten fastställer dom mot bombnazist i Falköping | Expo.se

Hovrätten fastställer dom mot bombnazist i Falköping

Publicerad 2022-09-27 14:36

Säkerhetspolisen slog till mot mannens hem och upptäckte vad som kan liknas vid en bombfabrik.

I september 2017 deltog den dömda mannen (pixlad) i en demonstration med Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Säkerhetspolisen slog till mot mannens hem i november och upptäckte vad som kan liknas vid en bombfabrik.

Den 26-åriga man som tidigare dömts i tingsrätten efter att Säpo vid ett tillslag hittat vad som liknar en bomb- och vapenfabrik i hans hem får nu sin dom fastslagen i hovrätten. Expos granskning visar att mannen varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen under flera år och att han senast deltog i en aktion 2020.

Det var den 4 november i år som Säkerhetspolisen slog till mot den då 25-år gamla mannens hem i Falköpings kommun, efter att de fattat misstankar om att han planerat någon form av dåd.

I samband med husrannsakan hittades flera ämnen som kan användas för att tillverka bomber. Han ska också ha lyckats tillverka fungerande vapen med hjälp av en 3D-printer.

I hemmet hittades också mängder av högerextrem propaganda och i mannens dator återfanns en stort antal filer med nazistiskt, fascistiskt och accelerationistiskt innehåll. Bland annat har mannen hyllat högerextrema terrorister som Anders Behring Breivik och Brenton Tarrant samt sparat ner material om skolattacken i Trollhättan 2015. Polisen fann utöver det också ett påbörjat manifest i mannens dator.

Lyssna på Studio Expo

 

Domen fastslås – frias från attentatsplaner

Göta hovrätt fastställer nu tingsrättens dom på 3,5 års fängelse för en rad brott med koppling till vapen och sprängämnen – bland annat grovt vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott, samt brott mot lagen om brandfarliga explosiva varor. Hovrätten gjorde mindre justeringar i beskrivningen av de vapenbrott mannen dömdes för i tingsrätten, men delar i stort tingsrättens bedömningar.

Mannen åtalades för att ha förberett ett bombdåd – misstankar han friades från i tingsrätten. Åklagare valde att inte överklaga den delen av tingsrättens dom.

Mångårig medlem i NMR

Mannen själv uppger i polisutredningen att han varit medlem i Nordiska motståndsrörelsen mellan 2015–2018. Expos granskning kunde dock visa att han så sent som 2020 deltog i en av organisationens aktioner.

Mannen ansökte också om vapenlicens 2021 hos polisen, men nekades. Under sin tid i NMR var han aktiv i samma lokalgrupp som Anton Thulin – en av dem som 2017 dömdes för bombdåden i Göteborg.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons