Efter Expos avslöjande: Rebecca Ädel avgår | Expo.se

Efter Expos avslöjande: Rebecca Ädel avgår

Publicerad 2022-10-28 20:11

Rebecca Ädel ville under torsdagen inte kommentera sitt nazistiska engagemang – under fredagen lämnade hon alla sina politiska uppdrag och SD.

Rebecca Ädel ville under torsdagen inte kommentera sitt nazistiska engagemang – under fredagen lämnade hon alla sina politiska uppdrag och SD.

Expo och Expressen granskar

Rebecca Ädel lämnar sina politiska uppdrag och Sverigedemokraterna med omedelbar verkan efter Expos och Expressens avslöjande. Under flera år spred hon nazistisk propaganda under pseudonym. I ett öppet brev som publiceras tillsammans med ett pressmeddelande från SD Nynäshamn kallar hon sin nazistiska bakgrund för ”tiden man skäms för i livet”.

Sverigedemokraterna meddelar under fredagskvällen att SD Nynäshamns toppnamn, Rebecca Ädel, 32, avgår. Expo kunde tillsammans med Expressen under fredagen avslöja att hon, som också arbetar som lärare, under flera år bidragit med innehåll och korrekturläsning till den nazistiska sajten Nordfront.

SD meddelade först att partiets medlemsutskott skulle utreda Ädel, men några timmar senare kom beskedet att hon hoppar av sina uppdrag och lämnar partiet.

Utreder propaganda i undervisningen

Expos och Expressens avslöjande har föranlett att kommunens Barn- och utbildningsförvaltning nu ska utreda Rebecca Ädel, uppger kommunen i ett pressmeddelande. Kommunen skriver att varje förtroendevald och medarbetare i kommunen har rätt till sin egen åsikt och skyddas av yttrandefriheten. Petra Kålbäck, tf kommundirektör säger ändå att kommunen ser allvarigt på uppgifterna som framkommit. 

– Skulle det visa sig att någon medarbetare, oavsett uttalande, bryter mot vår värdegrund i rollen som anställd så är det inte förenligt med anställningsavtalet. Det skulle kunna leda till arbetsrättsliga åtgärder. Hur det blir i det här aktuella fallet är för tidigt att säga, säger Petra Kålbäck.

Till P4 Stockholm säger Pär Olsson att kommunen sätter det demokratiska uppdraget främst och måste säkerställa att barn och föräldrar känner sig trygga med att skicka sitt barn till kommunens verksamheter. Nu utreder man om hon som lärare spridit nazism i skolornas klassrum.

– Vi behöver undersöka om det givits uttryck för det vi nu fått kännedom om i en undervisningssituation, säger han till Sveriges Radio.

”Tid man skäms för”

När Expressen konfronterade Rebecca Ädel under torsdagen, vid hennes första kommunfullmäktigemöte, för att ställa frågor om hennes nazistiska engagemang nekade hon först till sin nazistiska aktivitet. Sedan stängde hon in sig i ett rum för att undvika fler frågor.

I ett brev som publiceras tillsammans med ett kort pressmeddelande från SD Nynäshamn beskriver Ädel sin nazistiska bakgrund.

I brevet beskriver hon en jobbig barndom. Tiden inom Svenska Motståndsrörelsen, numera Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) beskriver hon som en tid i livet som hon skäms för. Hon skriver också att hon lämnar SD för att hon inte vill att partiet ska förknippas med något som har med nazism och rasism att göra och att hon tar avstånd från de idéerna.

Starka politiska reaktioner

Andra politiker har också reagerat på Expos och Expressen avslöjande.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund skriver på Twitter:

”NU är det dags att sluta låtsas som att det är en slump varje gång en nazist upptäcks bland SD:s företrädare. Inse att den radikala högerextremismen är ett mönster, snarare än något som avviker. Rötan kommer inifrån, rötterna i nazismen är kvar.”

Centerpartiet har lokalt i Nynäshamns kommun slutit en uppgörelse med Sverigedemokraterna. Under torsdagens kommunfullmäktigemöte befästes det nya styret där allianspartierna – M, L, KD och C kunde ta makten med stöd av Sverigedemkraterna. 

Centerpartiets centrala ledning riktade under fredagen kritik mot den lokala överrenskommelsen med Rebecca Ädels parti.

”Det är djupt oroande att en person som varit engagerad i nazistiska organisationer och spridit högerextrem propaganda tar plats i kommunstyrelsen. Sverigedemokraterna är det parti som står längst ifrån Centerpartiet i fråga om grundläggande liberala värderingar och en politik för alla människors lika värde”, säger partisekreteraren Michael Arthursson i en skriftlig kommentar och fortsätter: 

”Centerpartiets partistyrelse har helt tagit avstånd från organiserad samverkan med SD. Vi uppmanar bestämt alla kommunkretsar och distrikt att arbeta för helt andra lösningar.”

Maria Gard Günster som är kommunalråd för Centerpartiet i Nynäshamn förstår kritiken från partiledningen, men menar att samarbetet bara är av teknisk natur.

– Det är inte ett sånt samarbete vi har. Sverigedemokraterna bedriver sin politik och vi i alliansen bedriver vår, säger hon.

Även kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn, moderaten Marcus Svinhvud, är kritisk.

– Det är fruktansvärda uttalanden som ingen står för, hoppas jag.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons