AFS-aktivist döms för hets mot hbtqi-personer | Expo.se

AFS-aktivist döms för hets mot hbtqi-personer

Publicerad 2022-12-08 14:29

Polisen kritiseras för hur den utreder hat och rasism på nätet.

Man döms för att på nätet hetsat mot hbtq-personer. (Genrebild)

Svea hovrätt fastställer domen mot en aktivist i det högerextrema partiet Alternativ för Sverige. 40-åringen döms för hets mot folkgrupp riktat mot hbtqi-personer.

Det var 2020 som den idag 40-årige mannen skrev en kommentar till ett inlägg på en Facebooksida kopplad till en Pride-förening. Han skrev: ”Gå och häng er istället, era satans undermänniskor!” och ”Bränn alla Pride-flaggor”.

Han åtalades för inläggen och i oktober 2021 dömdes mannen av Södertörns tingsrätt för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter. 40-åringen överklagade domen.

På onsdagen meddelade Svea hovrätt att tingsrättens dom inte ska ändras.  

Expo har tidigare uppmärksammat 40-åringen, som så sent som förra året var talare på Alternativ för Sveriges, AFS, 30-novembermanifestation i Stockholm.

Mannen har under flera år varit aktiv inom den högerextrema miljön, men inte haft en framträdande roll utåt. Under senare år har han framför allt figurerat i kretsen kring AFS ledning.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons