Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När slutligt resultat för riksdagsvalet presenterats står det klart att extremhögern gör ett fiaskoval. I valet 2018 blev Alternativ för Sverige, AFS, det näst största partiet utanför riksdagen, med 20 290 röster, 0,31 procent.

I årets val backar partiet och får totalt 16 646 i riksdagsvalet, vilket motsvarar ett stöd på 0,26 procent. Största parti utanför riksdagen blev nystartade Nyans. 

Alternativ för Sverige har försökt locka väljare genom att framhålla sig som ett radikalare alternativ till Sverigedemokraterna.

Målsättningen var en procent

Partiet, som grundades av uteslutna Sverigedemokrater, hade som mål 2018 att komma in i riksdagen och partiledningen tvingades då konstatera att målsättningen varit en glädjekalkyl. I årets val var målen något nedtonade.

AFS hoppades i år på att nå en procent av rösterna i riksdagsvalet, vilket skulle ge partiet gratis upptryckning av valsedlar vid nästa val.

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige.
En procent av rösterna till riksdagen hade gett Alternativ för Sverige valsedlar i kommande val. Istället backar partiet.  Foto: Expo

Dessutom var målet ett antal kommunala mandat. Resultatet från kommunerna och regionerna är ännu inte helt redovisat när det kommer till kategorin övriga partier. Men på de platser där AFS redovisats så ser det ut som om partiet även här kommer att göra ett svagt resultat.

Partiets största framgång är förra årets kyrkoval då AFS tog tre mandat. 

Verksamheten fortsätter

Även tidigare har partier försökt locka delar av Sverigedemokraternas väljare genom att framhålla sig som ett radikalare alternativ. Nationaldemokraterna, som grundades efter en splittring i SD, lade ned sin verksamhet efter valet 2014 bland annat med motiveringen att de misslyckats att utmana SD. En liknande slutsats drog Svenskarnas parti året därpå. 

AFS:s partiledare Gustav Kasselstrand skriver i ett mejl till Expo att partiet inte kommer att lägga ned. Han menar att AFS driver frågor som inget av de andra riksdagspartierna ”vågar nämna", och hänvisar bland annat till den högerextrema idén om ett ”folkutbyte”. 

– Partiet är vid gott mod och förbereder nu för fullt inför EU-valet 2024. Årets mycket jämna val blev svårt för alla partier utanför riksdagen, menar han.

LÄS MER: Fokus på ”folkutbyte” när AFS höll torgmöte 

Nordiska motståndsrörelsen valkampanjar i Stockholm.
Nordiska motståndsrörelsen valkampanjar i Stockholm. Foto: Expo

Nazisterna tappar

Nordiska motståndsrörelsen har sedan förra valet haft organisatoriska problem, där bland annat delar av de ledande aktivisterna 2019 bröt sig ur nazistorganisationen och grundade Nordisk styrka.

I valet 2018 fick partiet 2 016 röster i riksdagen, i årets val valde 847 personer att lägga sin röst på NMR. Även om inte de lokala valresultaten är helt klara, så står det klart att NMR inte kommit in i fullmäktige i de kommuner de satsat på. 

Koranbränningar gav få röster

Rasmus Paludan gick ut i början av året med att han skulle ställa upp i det svenska riksdagsvalet - tidigare har han kandiderat i danska val. 

Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan vid en demonstration i Stockholm december 2021.
Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs Sverige fick 156 röster i riksdagsvalet. Foto: Fredrik Swartling

Rasmus Paludan fick innan valet mycket uppmärksamhet i medier för sina koranbränningar runt om i Sverige. Han presenterade själv aktionerna som en del av en valkampanj.

Men uppmärksamheten resluterade inte i att väljarna gav honom och hans parti Stram Kurs Sverige något större stöd.

Totalt fick partiet 156 röster i riksdagsvalet.