Döms för vapen och hemmagjorda bomber | Expo.se

Döms för vapen och hemmagjorda bomber

Publicerad 2023-01-16 16:31

Uppdaterad: 
2023-01-17 07:15
Polisen fann vapen, krut och tusentals patroner i mannens bostad.

Polisen fann vapen, krut och tusentals patroner i mannens bostad.

En man döms för att ha sprängt två hemmagjorda bomber. Han döms dessutom för att ha haft en skarpladdad pistol gömd under madrassen. Mannen har en bakgrund i Sverigedemokraterna och som medlem i rasideologiska Det fria Sverige.

Alingsås tingsrätt dömer en man i 40-årsåldern i Vårgårda för att ha tillverkat och sprängt två hemmagjorda bomber i slutet av 2020 och i början av 2021.

Enligt vad som framkommer i förundersökningen så ska detonationerna inte varit riktade mot vare sig person eller föremål.

Vid husrannsakan fann polisen en skarpladdad pistol med ljuddämpare gömd under madrassen i mannens säng. Mannen, som 2018 förlorade sitt tillstånd att ha vapen, uppger att han förvarat pistolen i sängen eftersom han känt sig hotad, en invändning tingsrätten anser saknar betydelse.

Polisen fann även tusentals patroner av olika kaliber. Utöver detta så döms mannen även för narkotikabrott då polisen påträffade en cannabisodling i mannens bostad.

Han dömdes den 9 januari till fängelse i två år och två månader för grovt vapenbrott och flera fall av brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, vilket Sveriges Radio tidigare har rapporterat om.

Expos genomgång visar att mannen 2018 kandiderade för Sverigedemokraterna till Vårgårda kommunfullmäktige.

Efter det har han varit medlem i den rasideologiska föreningen Det fria Sverige, DFS. Det är oklart om han fortfarande är aktiv men på sociala medier har han fortfarande DFS logotyp som bakgrund till sin profilbild.

Ytterligare en man i 40-årsåldern döms för att ha varit med och detonerat de två bomberna. Han döms till skyddstillsyn.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons