Åtalas för hets och mordhot mot judar | Expo.se

Åtalas för hets och mordhot mot judar

Publicerad 2023-04-18 14:04

En 57-årig man åtalas för att i flera inlägg på sociala medier hetsat mot judar som grupp. Han har dessutom uppmanat till mord på judar och deras barn.
– Jag anmälde flera inlägg som var så grova att jag upplevde det som solklart fall av hets mot folkgrupp, säger Nina Tojzner på Judiska Ungdomsförbundet, som står bakom anmälan.

Mannen åtalas vid Solna tingsrätt för hets mot folkgrupp för att på sociala medier ha gett uttryck för hets och hot mot judar.

Han har under 2022 på Twitter skrivit ett flertal inlägg där han uppmanar till mord på judar som grupp. Han skriver till exempel att judar bör dödas på samma sätt som i Auschwitz.  

Han skriver även att judarna är ”massmördare”, att de ”ockuperar ert land” och ”begår folkmord” i Palestina.

I förhör medger 57-åringen omständigheterna men förnekar brott. Han säger bland annat om att han är misstänkt för hets mot folkgrupp: ”Ta bort skyddet för judarna. Den här lagen är diskriminerande.”

Ovanligt grovt

Bakom anmälan mot mannen står Judiska Ungdomsförbundet i Sverige, JUS.

– Det kan vara svårt att få rättsväsendet att gå vidare. Men, tyckte det här var så grovt att det stod ut, samt att det inte var ett anonymt konto, säger Nina Tojzner, generalsekreterare på JUS.

Nina Tojzner säger att hon upplever att antisemitismen ökat på nätet och att den utvecklingen tog fart i anslutning till pandemin.

– Jag upplever att den stora förändringen under de senaste åren är att spridningen av konspirationsteorier om judar och judisk makt har ökat.

Nina Tojzner hoppas att anmälningarna, och en eventuell fällande dom, kan bidra till att andra funderar på hur de utrycker sig på sociala medier och därmed minska att hot och hat sprids.

Problemet med ökad antisemitism på nätet, och inte minst på Twitter, har även uppmärksammats andra aktörer, till exempel av Expo och USA-baserade Anti-Defamation League.

Den åtalade 57-åringen förekommer inte sedan tidigare i belastningsregistret. Förhandling i målet är planerad att hållas i mitten av juni.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons