Far och son åtalas för hets mot folkgrupp | Expo.se

Far och son åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad 2023-04-19 11:53

Umeå tingsrätt

Två personer misstänkta för att ha uppträtt aggressivt och rasistiskt åtalas vid Umeå tingsrätt. Genrebild.

I anslutning till att två personer nekats inträde på en pub i Umeå uppstår tumult och rasistiska tillmälen riktas mot entrévärdar och omgivning. Även saker som ”vi ska rösta SD” ska ha sagts. Nu åtalas en far och hans son.

Det var den 28 maj förra året som två entrévärdar på en pub i centrala Umeå blev kallade för en rad nedsättande rasistiska tillmälen, som n-ordet, ”jävla blattar” och ”turkjävel”. Entrévärdarna ska vid tillfället även ha blivit fysiskt attackerade.

Det ska i tumulten enligt vittnesförhör även sagts saker som att ”ni ska ut ur landet” och getts uttryck för sympatier med Sverigedemokraterna. Det ska bland annat ha sagts: ”vi ska rösta SD” och ”hoppas SD vinner så ni åker ut”.

Flera gäster blev vittnen till händelsen.

Upprinnelsen ska, enligt vad som framkommer i polisförhör, ha varit att entrévärdarna nekat två personer inträde på puben. När polis kommer till plats kan de konstatera att de två männen är berusade. En av dem cirkulerar omkring i området och skanderar nedsättande saker om invandrare.  

En 51-årig man och hans son, 28, åtalas nu vid Umeå tingsrätt för hets mot folkgrupp samt i andra hand ofredande och förolämpning för sitt agerande. Ingen av dem förekommer sedan tidigare i belastningsregistret och båda förnekar att de gett uttryck för rasistiska tillmälen.

Datum för huvudförhandling i målet är ännu inte satt. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons