Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mannen åtalas vid Solna tingsrätt för hets mot folkgrupp för att på sociala medier ha gett uttryck för hets och hot mot judar.

Han har under 2022 på Twitter skrivit ett flertal inlägg där han uppmanar till mord på judar som grupp. Han skriver till exempel att judar bör dödas på samma sätt som i Auschwitz.  

Han skriver även att judarna är ”massmördare”, att de ”ockuperar ert land” och ”begår folkmord” i Palestina.

I förhör medger 57-åringen omständigheterna men förnekar brott. Han säger bland annat om att han är misstänkt för hets mot folkgrupp: ”Ta bort skyddet för judarna. Den här lagen är diskriminerande.”

Ovanligt grovt

Bakom anmälan mot mannen står Judiska Ungdomsförbundet i Sverige, JUS.

– Det kan vara svårt att få rättsväsendet att gå vidare. Men, tyckte det här var så grovt att det stod ut, samt att det inte var ett anonymt konto, säger Nina Tojzner, generalsekreterare på JUS.

Nina Tojzner säger att hon upplever att antisemitismen ökat på nätet och att den utvecklingen tog fart i anslutning till pandemin.

– Jag upplever att den stora förändringen under de senaste åren är att spridningen av konspirationsteorier om judar och judisk makt har ökat.

Nina Tojzner hoppas att anmälningarna, och en eventuell fällande dom, kan bidra till att andra funderar på hur de utrycker sig på sociala medier och därmed minska att hot och hat sprids.

Problemet med ökad antisemitism på nätet, och inte minst på Twitter, har även uppmärksammats andra aktörer, till exempel av Expo och USA-baserade Anti-Defamation League.

Den åtalade 57-åringen förekommer inte sedan tidigare i belastningsregistret. Förhandling i målet är planerad att hållas i mitten av juni.

Ämnen i artikeln