Antimuslimsk protest vid Stockholms moské | Expo.se

Antimuslimsk protest vid Stockholms moské

Publicerad 2023-06-28 15:49

Salwan Momika brände en koran i närheten av moskén Medborgarplatsen, Stockholm.

Salwan Momika brände en koran i närheten av moskén Medborgarplatsen, Stockholm.

På onsdagen anordnades en koranbränning i anslutning till moskén vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Det är den första tillståndsgivna koranbränningen sedan förvaltningsrätten i Stockholm slog fast att polisen gjorde fel när de nekade tillstånd i vintras. Koranbrännaren är nu misstänkt för hets mot folkgrupp.

Bakom manifestationen vid moskén stod Salwan Momika, som i februari fick nej på sin ansökan att bränna koranen utanför Iraks ambassad. Förvaltningsrätten slog dock senare fast att polisen gjorde fel när de nekade tillstånd.

Momika, som själv kommer från Irak, lade bacon på koranen, rev ut sidor och tände eld på den. Efter aktionen har polisen upprättat en anmälan mot Salwan Momika om hets mot folkgrupp och överträdelse av eldningsförbudet, enligt Expressen.

Ett antal personer protesterade genom att skandera mot honom. Totalt uppges runt 200 personer varit samlade runt platsen.

En man har omhändertagits av polis när han försökte kasta sten mot koranbrännaren. Flera personer som var på plats för att lyssna och protestera reagerade på tilltaget. En man sa uppgivet att ”nu kommer alla fokusera på den idioten, medan det i övrigt gått fredligt till”. Mannen är misstänkt för försök till misshandel, uppger Expressen.

Men det fanns även de som visade sitt stöd för koranbränningen och Salwan Momika, bland annat en kvinna som med ett kors i handen citerade ur bibeln och menade att islam var att likställa med djävulen.

 

Lyssna på Studio Expo:

 

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons