Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Köpet av Twitter var precis lika trassligt och tvivelaktigt som Musks karriär dittills. Den 52-åriga 10 barnspappan Elon Musk har länge varit en offentlig person som titt som tätt dykt upp i nyhetsflödet när han vill sälja elbilar eller kolonisera Mars. Han har dock aldrig varit så ständigt närvarande i det offentliga samtalet som efter sitt köp av sociala medie-plattformen, som fram tills nyligen hade den blåa fågeln som symbol.
För en del kan det verka märkligt att vd:n för Tesla och SpaceX skulle få för sig att köpa upp ett företag som har haft stora svårigheter att bli lönsamt och som allt oftare hamnar i centrum av politiska konflikter och diplomatiska kriser. För den som däremot spenderat för mycket tid uppkopplad mot plattformen var köpet crescendot på en lång resa vars väg har kantats av konspirationism, högerextremism och medelålderskris.
Teckna en prenumeration på tidskriften här, just nu till kampanjpris!
Elon Musks politiska radikalisering har skett i offentligheten, på själva plattformen. På grund av hans egna närmast maniska twitteranvändande har det gått att följa hans resa allt djupare ner i extremhögerns tankevärld. Från att 2018 skrutit på mikrobloggen om att Tesla fått full pott som hbtqi-vänlig arbetsplats fyra år i rad och att homofober inte är välkomna att köpa Teslabilar – till att fem korta år senare på samma plattform i dag förespråka fängelsestraff för läkare som vårdar minderåriga transpatienter.
Elon Musk föddes i Sydafrika 1971 till en familj som tjänat en del av sina pengar som delägare i en olaglig smaragdgruva i Zambia. I en intervju med Forbes Magazine 2014 berättade han historien om hur han som 15-åring besökte gruvan med sin pappa för att smuggla smaragder tillbaka till Sydafrika.
”I Sydafrika hade min far ett privatplan som vi flög med i otroligt farligt väder och knappt klarade oss tillbaka. Det här kommer att låta lite galet, men min far ägde också en del av en smaragdgruva i Zambia. Jag var 15 år och ville verkligen följa med honom, men insåg inte hur farligt det var. Jag kunde inte hitta mitt pass så jag tog min brors pass istället – vilket visade sig gått ut för sex månader sen! Så vi hade ett flygplan fullt av kontraband och ett utgånget pass från en annan person.”, sa Musk till Forbes då.
Men historien om gruvägandet under apartheid rimmar illa med den bild av en selfmade entreprenör som Musk önskar måla upp. I efterhand förnekar han att den är sann. Han har gått så långt som att på Twitter utlysa en belöning på hundratusentals dollar till den som kan bevisa familjens ägandeskap. Hans egen pappa svarade på tweeten med att han hade bevisen och att Musk mycket väl vet om detta. Smaragdgruva eller ej, lämnade Musk Sydafrika som 17-åring för att bege sig till möjligheternas land – USA.
Efter att ha tagit två kandidatexamen i fysik respektive ekonomi i mitten av 90-talet, påbörjade Elon Musk sin karriär på riktigt. Musk startade en digital banktjänst, X.com, som slogs samman med det som senare kom att bli PayPal. När företaget senare såldes till Ebay tjänade Musk hundratals miljoner kronor på försäljningen tack vare sitt aktieinnehav på elva procent. Han investerade en stor del av vinsten i det nyligen grundade Tesla Motors, ett företag som han 2009 stämde sig till rätten att kalla sig själv medgrundare av. Det var samma år som Elon Musk registrerade sitt konto på Twitter. I dag har Elon Musk flest twitterföljare i världen med cirka 154 miljoner, vilket kan jämföras med Barack Obama på andra plats med 132 miljoner följare.
Något som inte går att förneka är Musks hänfördhet av mikrobloggen som han sedan juli i år bestämt ska heta X. Och precis som hans första hans första bolag med namnet ska även denna X utvecklas till en banktjänst.
I skrivande stund har han publicerat dryga 29 000 inlägg på sitt konto. Det är inte ovanligt för Musk att tweeta hundratals gånger om dagen, helst om sina egna företag, mossiga memes eller om sin förhoppning att framtiden ska komma med ”cat girl”-sexrobotar.
Efter att länge spekulerat offentligt kring möjligheten att köpa Twitter köpte Elon Musk i april 2022 upp nio procent av företagets aktier och blev med det största privata aktieägare. Han tackade först ja och sen nej till en plats i styrelsen. Kort efteråt erbjöd han sig att köpa företaget för 44 miljarder dollar. Styrelsen röstade ja till erbjudandet, varpå Musk drog tillbaka sitt bud med hänvisning till att Twitter inte kunde redovisa hur många verkliga användare plattformen hade. Att budet drogs tillbaka ledde till att Twitter stämde Musk för att tvinga igenom överenskommelsen. När det blev uppenbart att Twitter skulle vinna rättegången och att Elon Musk, oavsett om han ville eller ej, skulle stå som ägare ändrade han sig återigen och var nu åtminstone offentligt glad över sitt impulsköp. För närvarande stämmer Musk Twitters advokater som tvingade igenom köpet.
Efter att Musk hösten 2022 slutligen tog över Twitter och sparkade två tredjedelar av alla anställda, inklusive det team som var ansvarigt för att utforma modereringspolicyn på plattformen, skedde en omedelbar och mätbar ökning i antalet rasistiska, antisemitiska och misogyna inlägg på plattformen. Musk själv motsätter sig beskrivningen och i en intervju med BBC i april 2023 anklagar han reportern för att ljuga.
Detta är inget nytt. Musk har många gånger uttryckt att han anser att massmedierna är styrda av en korrupt vänsterideologi vars mål är att missleda allmänheten kring till exempel bieffekter av covid-19 vaccinet – båda vanliga konspiratoriska påståenden från ytterhögern. Trots Musks misstro mot journalister, visar research från tankesmedjan ISD att antisemitiska tweets fördubblades mellan juni 2022 och februari 2023.
En annan aktör som uppmärksammat hur antisemitism och hets sprids på plattformen är den amerikansk-judiska människorättsorganisationen ADL. När de i slutet av augusti i år påtalade att de förde dialog med X:s verkställande direktör om hur plattformen kan förbättra modereringen gick plattformens högerextrema användare i taket och hashtaggen #BanTheADL spreds som en löpeld. Även Musk gjorde offentliga utfall mot ADL, anklagade människorättsorganisationen för att själva vara ”den största generatorn av antisemitism” och menade att deras kritik är smutskastning som gör att X tappar annonsörer och förlorar intäkter. Han interagerade även med flera antisemitiska anti-ADL inlägg som tack vare plattformens algoritmer hjälpte dessa inlägg att få ökad spridning.
Det har efter Musks köp av Twitter kommit rapporter om att även mängden rasistiska uttryck mot afroamerikaner fördubblats och hatiska uttryck mot homosexuella män ökat 58 procent. Elon Musks ovilja att acceptera att hatisk retorik har ökat på Twitter kan bero på att han själv helt enkelt inte uppfattar innehållet som hatiskt.
Musk interagerar nämligen själv regelbundet med konton som till exempel ”End Wokeness” som bland annat tweetar ut rasistisk propaganda om afroamerikaner, något som Musk gav både ett hjärta och en kommentar. På grund av Twitters algoritmer ökar chanserna för hans 152 miljoner följare att potentiellt exponeras för konton och inlägg som han väljer att interagera med. Musks Twitter välkomnade även ett stort antal avstängda individer och konton tillbaka till plattformen, bland annat förintelseförnekande nazisten Nick Fuentes, republikanska politikern Marjorie Taylor Greene som tidigare påstått att skogsbränder i Kalifornien beror på en ”judisk rymdlaser”, och sist men inte minst, Donald Trump. Det är inte bara Musk själv som har genomgått en radikaliseringsprocess, han har även låtit plattformen omstöpas som sådan.
En av de nya funktionerna som Musk infört på plattformen är möjligheten att betala för en prenumeration på twitterkonton som man önskar att få mer innehåll ifrån. Musk själv prenumererar på 94 konton, bland dessa den nederländska högerextremisten Eva Vlaardingerbroek som tidigare bland annat varit medarbetare på sverigedemokraternas youtubekanal Riks, den profilerade transfoben Chaya Raichik (som twittrar under användarnamnet Libsoftiktok) och Tim Pool, en alt-right profil som bland mycket annat intervjuar nazister på sin podd, anser att alla privatpersoner har rätt att äga atomvapen och som 2017, på uppmaning av amerikanska högerextrema medier, reste till Malmö för att undersöka huruvida svenska polisen hade ”tappat kontrollen” över området till muslimska invandrare.
Rapport: Antisemitism in the Digital Age
Utöver att följa och interagera med högerextrema och konspiratoriska konton, har han även sett till att rekrytera den populära ytterhögerprofilen Tucker Carlson efter att han fick sparken från Fox News. Musk förhandlade fram att Carlsons nya talkshow skulle ha sitt hem på Twitter, där han skulle vara fri från Fox News ”censur”. I sitt nionde avsnitt av Tucker on Twitter väljer Carlson att intervjua Andrew Tate. Tate, som sitter i husarrest åtalad för våldtäkt och människohandel då han misstänks lurat in ett flertal kvinnor i sexarbete, kunde såklart inte resa till Florida där Carlson befinner sig. I stället fick den före detta tv-profilen resa till Rumänien för att intervjua den ökända kvinnohataren. Carlson inleder intervjun med en monolog vänd till kameran där han ber sin publik att föreställa sig hur det skulle vara att växa upp som ung pojke i Amerika i dag. Carlsson målar upp vad han själv ser framför sig. Ett USA där pojkar ”tvingas” prata om sina känslor, där de inte får vara sig själva och där skolorna går så långt som att ta bort urinoarer från toaletterna. Alla de här exempel enligt Carlson på hur den globalistiska eliten inte skyr några medel för att hjärntvätta små pojkar med hur fruktansvärda de är och hur fantastiska tjejer är.
”Denna typ av åsikter kallas ofta för Feminism eller Woke politik, men faktum är att de utgör masskonverteringsterapi, ett försök att förändra den grundläggande naturen av människor. Inget liknande har någonsin försökts genomföras i denna skala. Det är ett av de mest groteska och destruktiva experiment i mänsklighetens historia.”
Han frågar sig retoriskt hur det skulle vara att växa upp som pojke under ”Biden-åren” och svarar ”Tja, du kanske tar ditt eget liv, vilket många har gjort.”
I intervjun, som i dag har 95 miljoner visningar, hjälps Tate och Carlson åt att tona ned de brott som Tate står åtalad för och förklara att det är en konspiration från den djupa staten för att tysta Tate, som i själva verket försöker rädda män från feminismens onda klor. Musk hjälpte att sprida intervjun till sina då 149 miljoner twitterföljare när han skickade vidare den med meddelandet ”intressant intervju” samtidigt som han hyllade sig själv och Twitter som garanterade Tate en plattform att fortsätta sprida sitt budskap.
Lyssna på Studio Expo:
Musk hävdade i en tweet i oktober 2022 att en av huvudanledningarna till att han ansåg det nödvändigt att köpa Twitter var för att försvara yttrandefrihet och demokrati. ”Jag gjorde det inte för att tjäna mer pengar. Jag gjorde det för att försöka hjälpa mänskligheten, som jag älskar.” Musk ansåg att Twitter var det viktigaste offentliga rummet för det demokratiska samtalet online. Enligt honom var plattformen i akut behov av beskydd från det missbruk och manipulation som han menade att politiker och regeringar utsatte Twitter för.
Musk har tidigare uttryckt att ett av de största problemen med plattformen innan hans köp var att Twitter styrdes av en vänstervriden ideologi. Att användare som förespråkade högerideologisk politik diskriminerades och att makthavare tilläts utnyttja plattformen för politisk vinning – ett problem som han lovade lösa genom att göra Twitter till politiskt neutralt.
Trots detta hjälpte han i maj 2023 den republikanske guvernören från Florida, Ron DeSantis, att officiellt tillkännage sin presidentkampanj via Twitter. I en mardrömssändning som präglades av enorma tekniska problem, uttryckte Musk sin beundran och stöd för den politiska kandidaten som hoppas på att bli vald till landets högsta ämbete. En skaplig kontakt för en affärsman att ha. Och som ett brev på posten var Musks Tesla det enda undantaget när DeSantis en knapp månad senare försvårade försäljningen av elbilar i sin stat. Ron DeSantis själv är kanske mest känd för att som Floridas guvernör genomdrivit den så kallade ”Don’t say gay”-lagen som förbjuder diskussioner om sexualitet och könsidentitet i delstatens alla skolor. DeSantis har även infört abortförbud efter sex veckor och rätten för sjukvårdspersonal att vägra vårda transindivider med hänvisning till sin personliga religiösa åskådning.
Den 14 april i år tweetade Musk i respons till sjukvård för minderåriga transindivider att ”alla föräldrar eller läkare som steriliserar ett barn innan de är en samtyckande vuxen bör hamna i fängelse på livstid ”. Han uppger även att begreppet ”cis” kommer behandlas som ett kränkande ord och att användning av ordet på Twitter kommer att få konsekvenser. Elon Musks offentliga transfobiska uttalande kan läsas mot bakgrund av att han själv har ett transexuellt barn som brutit all kontakt med honom. Enligt Musk för att barnet utsatts för hjärntvättning av neo-marxister på universitet – en vanlig konspirationsteori bland ytterhögern.
Det arbete med moderering som Twitter ägnat de senaste åren åt att bygga upp för att bromsa den lavinartade spridningen av desinformation kring covid-19 och QAnon konspirationsteorier, har monterats ned efter Musks köp av plattformen. Twitter tar inte längre bort konton som sprider den typen av innehåll. Tvärtom har Musk vidtagit åtgärder så att mer av den sortens innehåll tillåts. Tack vare Twitters nya finansieringsprogram av framstående användare kan högerextrema aktörer nu få betalt direkt av plattformen. Några av de första som fick ta del av denna nya inkomstkälla var Andrew Tate och Tim Pool som fick cirka 200 000 respektive 64 000 kronor från Elon Musk under programmets första månad.
Musks har med twitterköpet gått från att vara en affärsman med samarbetssvårigheter till att vara en av de största megafonerna för högerextrem, antisemitisk och transfobisk propaganda i världen.
Artikeln är hämtad ur
#3-2023 av tidskriften Expo.
Teckna en prenumeration på tidskriften här, just nu till kampanjpris!