Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det har varit en intensiv start på året. Mycket har varit på gång och en hel del av det som vi arbetat som mest med har ni de senaste veckorna kunnat se resultatet av. Vi har lanserat en ny sajt och i veckan publicerade vi en omfattande granskning av ett högerextremt community som visat sig beredda att gå från ord till handling.

Genomslaget har varit stort. Jag är oerhört tacksam för mottagandet – att vi har kunnat sätta den viktiga frågan om ungas radikalisering och hotet från våldbejakande extremism på agendan.

Men undersökande journalistisk kostar. Därför är det en självklarhet att vi också tar betalt för våra publiceringar. Nyligen har vi även börjat ta betalt för delar av det material vi publicerar på webben. Anledningen är enkel: det krävs för att vi ska kunna fortsätta granska och utveckla vår journalistik.

Under drygt två månaders tid har reportrarna Erik Glaad och My Vingren digitalt wallraffat i grupper där nazistiska våldsdåd planeras och uppmuntras. Vi har i realtid kunnat följa radikaliseringen av unga tonåringar, de flesta i 14-årsåldern men någon så ung som tolv.

Det våldsförhärligande innehållet i grupperna har successivt eskalerat och avrättningsvideos varvas med egna planer på att lura ut gruppens tilltänkta offer för att misshandla, förnedra och råna dem – samtidigt som allt planeras att filmas och klipps ihop till just den typen av propagandavideor som de själva delar och konsumerar i mängder.

Vi behövde fatta det ovanliga beslutet om att informera polisen under pågående granskning för att säkerställa att ingen kom till skada. De unga gruppmedlemmarna hetsade varandra att beväpna sig med knivar inför de planerade aktionerna. Vi bedömde att det var fara för liv.

Det är oerhört mörk läsning – där alla på olika sätt är offer. De minderåriga som gemensamt pressar gränserna och hetsar varandra med propaganda med mycket grovt och explicit rasistiskt våld. Och de tilltänkta måltavlorna – vissa anklagade för pedofili och andra utvalda baserat på religiös tillhörighet: judar och muslimer, sexuella minoriteter och transpersoner.

Det har varit en av de mest resurskrävande granskningarna vi har gjort. Avslöjandet bekräftar den oro som lyfts i Expos årsrapport – som släpptes i går – det vill säga att risken för ideologiskt motiverat våld är stor. Även om aktiviteterna i den rasideologiska miljön fortsätter att minska så ser vi en omställning – där våldsromantiken får ett ökat fokus.

Hotet om våld är ständigt närvarande i extremhögern – och ett demokratiproblem. Vår journalistiska uppgift är att bevaka och granska de aktörerna. Vi sätter såklart ett stort värde i att vara en tillgänglig källa till kunskap och att nå ut brett.

Men vi har också ett ansvar att vara långsiktigt hållbara – Expo behövs mer än någonsin. Vi är den enda medieaktören som har som huvudfokus att bevaka den här miljön. Detta oavsett miljöns mediala genomslagskraft för stunden. Och Expo kommer att behövas även i framtiden.

När vi i höstas fick utmärkelsen Årets tidskrift blev det en välbehövlig påminnelse om hur mycket vi gör med de små resurser vi har. Vi är en resurs för alla våra samhällsintresserade läsare men också för beslutsfattare och de myndigheter som arbetar mot våldsbejakande extremism.

Du som redan har en prenumeration på tidskriften kan såklart använda ditt inlogg för att också ta del av allt innehåll på vår sajt. Och till dig som saknar en prenumeration – teckna en!