Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För snart två månader sedan upptäckte elever vid Alströmergymnasiet att skolan blivit nedklottrad med hakkors och andra nazistsymboler. Klottret väckte starka känslor och eleverna bestämde sig för att göra något.

- Vi var helt chockade över det som hänt på skolan och alla kände att de ville göra något, men ingen visste vad. Rektorerna på skolorna satt i krismöte och då lade vi fram tanken på en demonstration. Det ville inte rektorerna först, säger Ghazal Delasrouz som är ordförande för den nybildade organisationen Nollrasism i Alingsås.

Istället för att invänta någons godkännande gick hon istället ner till matsalen och uppmanade alla att samlas ute på skolgården för en spontan demonstration mot rasism. Skolgården fylldes på bara ett par korta minuter.

Under julledigheten växte organisationen Nollrasism fram som ska arbeta mot rasism i Alingsås. Efter den spontana demonstrationen bestämde sig rektorerna för att arbeta långsiktigt och stödja en större demonstration. På fredagmorgonen hölls demonstrationen. Drygt 3000 elever från högstadium och gymnasium vandrade med facklor till Stora torget.

- Det kändes jättebra, fast många var besvikna över att parollen inte blev ”mot rasism”. Men det var verkligen en kraftsamling för demokratin, säger Ghazal.

Starten gick redan halv nio på fredagsmorgonen och marschen till Stora torget var planerad på så sätt att eleverna ställde upp vid varje skola och sammanstrålade sedan vid torget. Varje skola bar på en banderoll med parollen ”För demokratin” och de var sedan underteckande med respektive skolas namn.
På plats vid torget höll varje skolas elevordförande korta och kärnfulla tal.

På plats fanns även ett tiotal nazister med kopplingar till Nationell Ungdom och Blood & Honour. Allt gick lugnt till väga.