Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Danska tidningen Ekstrabladet avslöjar hur Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan, 39, läser upp sexfantasier för minderåriga pojkar i partiets forum på den sociala spel-plattformen Discord. I ett av samtalen som Ekstrabladet spelat in pratar Paludan med ungdomarna medan han enligt honom själv står naken i sitt kök. Han ber ungdomarna att dela med sig av egna sexuella erfarenheter och hittar på sexuella historier - där pojkarna som är med i diskussionen får utgöra rollbesättningen. Ofta handlar dessa om sexuella bestraffningar och våld. I ett samtal refererar han till sin "enorma lem".

Discordkanalen, som Rasmus Paludan skapade efter att hans parti blivit avstängda från Youtube 2020, riktar sig uttryckligen till ungdomar och har namnet "Dansk ungdom". När partiledaren själv är online kretsar samtalet kring honom och han leder och fördelar ordet mellan pojkarna som verkar fascinerade av och ser upp till den äldre partiledaren. Användarna berättar för Paludan hur gamla de är, de flesta i tonåren och flera så unga som 13–14 år.

Rasmus Paludan har gjort sig ett namn genom sin grovt antimuslimska retorik och uppmärksammade politiska aktioner som till exempel att bränna koraner i områden där många muslimer bor. Flera av dessa aktioner har Rasmus Paludan, som även är svensk medborgare, genomfört i Sverige. Rasmus Paludan, som också är medlem i det svenska högerextrema partiet Alternativ för Sverige, har planerat ett kampanjmöte i centrala Stockholm nästa lördag ihop med partiet inför det svenska kyrkovalet som AFS nu satsar stort inför. I samband med det har han också aviserat att han planerar besöka flera Stockholmsförorter för att "undersöka dessa områden" där det enligt Paludan bor "jättemånga kriminella".

I en skriftlig kommentar till Extrabladet skriver Rasmus Paludan att "Om jag har uttalat sexuellt innehåll har det varit i kanaler avsedda för personer som är 15 år eller äldre." Paludan menar också att han inte känt till användarnas ålder men skriver att "Det är generellt högt i tak på Dansk ungdoms server, och det går åt båda hållen. (...) Jag har inte hört talas om att någon användare på servern tycker att jag på något sätt kränkt eller generat dem".

Alternativ för Sverige har efter avslöjandet avbokat Rasmus Paludan.

Texten uppdaterades 210903 kl. 13.25