Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i april förra året som mannen drog kniv på en krog i södra Stockholm. Knivattacken ska ha varit riktad mot en person som tidigare bett den nu åtalade att lämna honom och hans sällskap i fred. Sällskapet och den åtalade var inte bekanta sedan tidigare.

Gästen som den misstänkte, enligt vittnen, ”målmedvetet” attackerar får enligt åtalet sårskador på arm och nacka. En dörrvakt som ingrep blev knivhuggen i armen. Polisen som kommer till plats noterar att det rör sig om en kraftig blödning och att det är en stor blodpöl på golvet.

Mannen åtalas vid Södertörns tingsrätt för grov misshandel, försök till grov misshandel och brott mot lagen om förbud beträffande knivar. I förhör medger den åtalade att han burit kniv, men förnekar i övrigt brott med hänvisning till att han inte minns händelsen.

Aktiv inom den rasideologiska miljön

Expo har tidigare rapporterat om att det är vanligt med knivar bland aktiva högerextremister.

Den åtalade mannen har en flerårig historia inom sådana kretsar. Han har bland annat varit aktivist i Nordiska motståndsrörelsen och medverkade till exempel när nazistorganisationen hade en demonstration i Härnösand 2020.

Under senare tid har han varit en del av den rasideologiska föreningen Det fria Sverige

Vid husrannsakan dokumenterar polisen föremål som visar på mannens högerextrema engagemnag. 

Huvudförhandling i knivmålet är planerat till senare under våren.