Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När Björn Björkqvist lämnade den nazistiska rörelsen så motiverade han det med att han inte längre ville att hans släktingar skulle behöva ta stryk av hans åsikter.

- Mina åsikter är sedan 23.55 den 18/8 2003 mina privata åsikter och dem kommenterar jag inte, var Björkqvists kommentar till expo.se för ett halvår sedan.

En annan bidragande orsak var enligt Björkqvist själv att rörelsen hade för många passiva medlemmar och att han själv inte ville vara medlem om han inte aktivt bidrog till den nationella kampen.

Sina privata åsikter höll han också för sig själv i ett halvår. Under tiden efter hans avhopp har han dock hållit ihop med sina gamla vänner och avhoppet i sig räknades mer som ett avhopp från den officiella posten som propagandachef. Den 25 februari valde Björkqvist att framföra sina privata åsikter på en föreläsning för medlemmar i Nationalsocialistisk Front i Trollhättan. Björkqvist talade om ett ämne som han ofta återkommer till, judarnas ägandedominans inom media. En föreläsning han tidigare hållit för bland annat NSF i Stockholm 17 maj 2003.

Björn Björkqvist förstår att hans officiella framträdande för NSF tolkas som att han är tillbaka i den nationella rörelsen. Det var han väl medveten om redan när Daniel Höglund, ortsgruppsledare för ortsgrupp två där Trollhättan ingår, frågade om han ville föreläsa i Trollhättan.

- Jag låter väl folk tolka det som de vill. Det viktiga som jag ser det är att jag har lämnat den officiella positionen inom NSF, säger han till expo.se.

Enligt Björkqvist så valde han att ställa upp som föreläsare för NSF i Trollhättan på grund av att det finns för få föreläsare inom den nationella rörelsen.

Betalar du medlemsavgift till Nationalsocialistisk Front?

- Jag är i alla fall inte tillbaka som offentlig representant för NSF. Jag vet inte vad det skulle vara för mening med att berätta om jag är medlem eller inte, säger Björkqvist.

Björn Björkqvist säger till Expo att hatet mot samhället har vuxit det senaste halvåret. Han skyller på systemet för att han dömdes till fängelse i fyra månader för hets mot folkgrupp i samband med att organisationen gav ut boken ”Judefrågan”. Ett straff han avtjänat på anstalt sedan han hoppade av i augusti.

- Det känns mer personligt nu. Hittills har man berövat mig ett par månaders frihet och nu är det den här övervakningen som hänger över mig i ett år. Så nu är det en personlig vendetta mot den här skitstaten, säger Björkqvist till expo.se.

Björn Björkqvist vill inte vidare utveckla sitt resonemang om hur denna vendettan ska utveckla sig. Just för tillfället är två mål mot Björkqvist i rätten, båda fallen gäller hets mot folkgrupp. Dessutom väntar han åtal för olovlig kårverksamhet.

- Jag vill inte göra något förhastat utan det får vi se, fortsätter han.

Du tycket inte att det var förhastat att hålla en föreläsning för NSF som du officiellt har lämnat?

- Inte vet jag, kanske det.