Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Asylgruppen i Lund annonserade förra veckan på Facebook att de sökte hjälp att hitta boende till en barnfamilj från Afghanistan som fått ett utvisningsbeslut mot sig. Det fick sajten Avpixlat att reagera och sajten uppmanade sina läsare att "infiltrera" gruppen genom att utge sig för att vilja hjälpa gömda flyktingar för att sedan överlämna information till polisen.

– Det som hände efter att de publicera sin artikel var att vår facebooksida fylldes av diverse kommentarer. Det var alltifrån att vi var äckliga till att vi skulle sättas i koncentrationsläger, säger Pontus Larsson, som är medlem i asylgruppen i Lund till Expo.se.

Pontus Larsson berättar även att de fått fyra olika mejl av personer som kunde kopplas till Avpixlats kampanj. Pontus Larsson säger att dessa var enkla att urskilja.

– Folk påstod att de hade ett stort hus i Norrland och någon uppgav att deras stora intresse var Jihad och att favoritboken var Mein Kampf.

Media uppmärksammade Avpixlats artikel på tisdagen. På onsdagen uppgav Avpixlat att de utsatts för en så kallad DDoS-attack vilket slog ut sajten under ett par timmar. En DDoS-attack innebär att mängder av information skickas till en sajt så att den blir överbelastad. Avpixlat var snabba med att koppla attacken till uppmaningen att ange papperslösa flyktingar.

– Det är inte vi som har gjort det, men det kan säkert ha att göra med Avpixlats artikel, säger Larsson.

Pontus Larsson uppger att Asylgruppen i Lund kommer att arbeta på som vanligt och att Avpixlats uppmaningar till att infiltrera gruppen inte påverkar deras arbete nämnvärt.

Ämnen i artikeln