Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Filip Dewinter i Vlaams Belang använder de oroligheter som bröt ut efter att en kvinna gripits när hon vägrade att ta av sig sin burka. Händelsen ledde till anhängare ur islamistgruppen Sharia4Belgium bland annat slängde soptunnor mot en polisstation i Bryssel.

Nu påstår Dewinter att aktionen lett till att polisen blivit mer återhållsam med att upprätthålla burkaförbudet som trädde kraft i Belgien förra året. Påståendet dementeras av polisen. Dewinters erbjudande på över 2000 kronor till personer som anger kvinnor i burka till polisen kan vara olagligt. En talesperson för polisen uppger att det måste prövas i domstol om det är lagligt eller inte, rapporterar Reuters.

Burkalagstiftningen i Belgien innebär att en kvinna som helt täcker sitt ansikte riskerar böter på cirka 1000 kronor.

I Europa har Frankrike en liknande lagstiftning, efter att lagen trädde i kraft har muslimska förbund rapporterat om ökade trakasserier och våld mot kvinnor. Forskning av Irene Zemp på Leicester Universitetet tyder på att burkaförbud blir en grogrund för hatbrott mot muslimer.

I Holland har ett förslag om ett burkaförbud kritiserats av lagrådet. Europarådet slog 2010 fast att en generell lagstiftning mot burka strider mot religionsfriheten.

Ämnen i artikeln