Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Låt oss rikta våra gevär mot alla islamiska palestinska muslimer och få det gjort.", skrev Babak-Avner Hejazi på Facebook den 20 juni. Det är ett av flera antimuslimska inlägg som Hejazi skrivit och som nu utreds av åklagare.

Expo Idag uppmärksammade Babak-Avners Hejazis inlägg efter att han deltagit på Sverigedemokraternas valvaka, där han poserade på bilder med flera ledande partiföreträdare, bland andra partisekreterare Björn Söder och riksdagsledamoten Richard Jomshof.

Efter att artikeln publicerades anmälde den ideella föreningen Juridikfronten Babak-Avner Hejazi för hets mot folkgrupp. En förundersökning har inletts.

Den lilla organisationen Svensk judisk dialog har fördömts av det judiska centralrådet och den israeliska ambassaden i Sverige. Det har inte förhindrat att uppmärksamheten kring Hejazi på Sverigedemokraternas valvaka gett upphov till antisemitiska föreställningar om ett "judiskt inflytande" på Sverigedemokraterna.

I nazistiska Svenskarnas partis medlemstidning har en bild från Sverigedemokraternas valvaka på Hejazi, tillsammans med SD-representanter, publicerats. I anslutning till bilden står det: "En bild säger mer än tusen ord…" Bilden har fått stor spridning inom vit makt-miljön. Men även på sociala medier och bland vissa debattörer från vänstersidan ses Hejazis närvaro på valvaken som ett "bevis" på att en påstådd sionistisk lobby främjade Sverigedemokraternas starka valresultat.

Åklagaren som utreder fallet vill i dagsläget inte kommentera utredningen närmare utan hänvisar till förundersökningssekretessen.