Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Breivik inledde med att säga att Norge och Västeuropa inte haft någon riktig demokrati sedan mellankrigstiden, att kommunister och marxister infiltrerat samhällsfunktioner för att utöva makt.

Han pratade om sig själv som en soldat i ett krig och hävdade att det han gjort var nödvändigt. Han menade att han utfört den mest spektakulära operationen som en militant nationalist genomfört i detta århundrade – och han skulle utfört den igen om det behövdes.

Vidare menade Breivik att det är skillnad på brutalitet och ondska, det han utför var brutalt men inte ont. Han jämförde sina handlingar med USA:s inbladning i andra världskriget, att det varit brutalt men inte ondsint.

Han sa även att medierna bojkottat demokratin när de svärtat ner Fremskrittspartiet, att samma sak händer runt om i Europa. Medie- och kultursfären ska vara infiltrerad av marxister och kommunister, hävdade Breivik, vilket han betraktar som ett hot mot yttrandefriheten då åsikter som hans skulle vara bannlysta. Att kritiker mot marxism och multikulturalism inte fått yttra sig anser han vara anledningen till att han själv och lasermannen i Malmö, Peter Mangs, utfört sina dåd.

Breivik hyllade Peter Mangs i sitt anförande. Han beskrev Mangs som en perfekt riddare och fotsoldat för den konservativa revolutionen. Breivik sade också att Europa behöver fler som honom.

Breivik avslutade sitt anförande med att säga att hans attacker den 22 juli skedde i preventivt syfte, för att försvara etniska nordmän. Han säger sig ha handlat i nödvärn å sitt folks, sin kultur och sitt lands vägnar. Slutligen krävde han att bli frisläppt.

Inför sin stund i vittnesstolen hade Anders Behring Breivik förberett ett 13 sidor långt dokument som han läste upp, det tog över en timme istället för de 30 minuter han blivit tilldelad. Huvuddomare Wenche Arntzen bad honom flera gånger att försöka avsluta.