Expo har i rapporten ”Bruna pengar” granskat 31 högerextrema aktörer som på olika sätt bedriver verksamhet som inbringar intäkter. Det handlar om föreningar, företag och andra som är inne på en svart marknad. Det gemensamma för samtliga är att de är en del av den heterogena rasideologiska politiska miljö som förenas i en vision om en rasligt homogen nation.

Granskningen visar att 21 av aktörerna har en ekonomi som helt eller delvis redovisas. Det rör sig om 15 aktiebolag och sex ideella föreningar, som är den traditionella formen för politiska organisationer i Sverige.

Under det senaste redovisade året har dessa 21 aktörer gemensamt omsatt 46 878 614 kronor. Intäkter som bland annat bidrar till att avlöna mellan 30-40 personer. Aktörer som därmed får sitt politiska engagemang helt eller delvis finansierat.

Så drar extremhögern in pengar

Expo har i rapporten identifierat olika metoder, finansieringsstrategier, som den rasideologiska miljön använder sig av för att få in ekonomiska medel. Tre strategier för att få in pengar sticker ut och utgör en betydande del av intäkterna. Det rör sig om olika former av insamlingar och donationer, onlinehandel samt medieprojekt.

För de partier och organisationer som är medlemsbaserade så är självfinansiering, det vill säga medel som fås genom till exempel medlemsavgifter, centralt för verksamheten. Medlemmarna kan också utöver avgiften bidra genom direkta gåvor, eller mer indirekt genom att själva bekosta delar av sin aktivism.

Hatets entreprenörer Expo #2-2024

Hatets entreprenörer

Expo granskar butikerna som gör pengar på hets och rasism.

Enligt uppgift från en intern chatt betalar en medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, 400 kronor in månaden. Organisationen har uppskattningsvis 100-150 medlemmar, vilket i dagsläget i så fall är en intäkt på 480 000 till 720 000 kronor årligen. Den summan är inte en del av Expos sammanställning av omsättning.

Svarta pengar och ekonomisk brottslighet

Exakt hur mycket den rasideologiska miljön omsätter går inte att fastställa. Det finns indikationer på att bedrägerier förekommer. Expos rapport visar dessutom att svarta pengar är i omlopp. Det rör sig bland annat om aktörer som bedriver olika former av försäljning som inte redovisas.

Som en följd av den svarta ekonomin så är även skattefusk återkommande bland somliga av de aktörer som ingår i rapporten, bland annat fick en person som bedriver försäljning av olika nazistiska produkter sin ekonomi granskad nyligen. Skatteverket konstaterade att mannen mottagit hundratusentals kronor som han inte kan redovisa för.

Även NMR:s sajt Nordfront har tidigare granskats och Skatteverket fann då att lön betalats ut, men inga arbetsgivaravgifter. Skatteverket krävde Nordfront, som drivs som en ideell förening, på närmare 200 000 kronor.

Ingen vinstdrivande verksamhet

Även om ekonomin som den rasideologiska miljön omsätter håller verksamheten i rullning, så är det få av aktörerna som gör någon vinst på sin verksamhet.

Samtidigt bidrar intäkterna till att rasism och extremistiska budskap når ut och kan locka in potentiella sympatisörer till extremhögerns idévärld, med radikalisering och misstro mot samhället som följd.

Den sista viljan – så fick terrornazisterna ett svenskt arv

I mars 2022 dyker en av Europas mest ökända militanta nazister upp på ett vårdhem på Ekerö. 90-åriga Gunilla Heinz har ett drygt år kvar i livet när hon förs ut ur landet. Trots de anhörigas oro ser hennes arv ut att gå rakt in i den våldsbejakande tyska naziströrelsen.

Rapporten är en del av Expo Insikts rapportserie om trender och fenomen inom svenska och internationella högerextrema och antidemokratiska politiska miljöer. Den senaste rapporten, ”Bruna pengar”, går på djupet med hur den rasideologiska miljöns ekonomi ser ut och vilka strategier de olika aktörerna använder sig av för att få in pengarna. Läs mer om Expo Insikts rapporter här.

Ämnen i artikeln