Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Extremhögern i Sverige har alltid varit i behov av att lansera produkter att sälja till sina anhängare för att finansiera sin politiska verksamhet.

Den högerextrema och konspirationisteoretiska sajten SwebbTV utgör inget undantag – på sajtens webbshop säljs alltifrån självförsvarsspray, bärbara elverk, kosttillskott till profilprodukter och böcker.

En annan affärsmodell, som Expo tidigare rapporterat om, är att arrangera träffar och konferenser. SwebbTV har också tidigare fått mediestöd från Myndigheten för press radio och tv, MPRT, både 2020 och 2021 – sammanlagt på drygt 1,3 miljoner kronor.

Men nästa steg i finansieringen av SwebbTV går genom det statliga alkoholmonopolet.

Vill in på hyllorna

Genom annonser och en video på sin sajt, marknadsför SwebbTV ett rött bag-in-box-vin som bär hemsidans namn och tydligt har SwebbTV:s logotyp på förpackningen. 

Vinet ska enligt sajten inledningsvis finnas i Systembolagets beställningssortiment, men målsättningen är att få in vinet på butikshyllorna runt om i landet.

Fakta: Systembolagets beställningssortiment

Systembolagets beställningssortiment består av över 10 000 drycker som inte provats av Systembolaget, men som ändå finns att köpa på den svenska marknaden. Systembolaget lagerhåller inte dryckerna själva, utan köper in drycken av leverantören efter att en privatperson beställt varan hos Systembolaget.

För att få in en vara i Systembolagets fasta sortiment krävs att varan säljer mer än varan som säljer minst inom samma produktkategori i det fasta sortimentet.

Källa: systembolaget.se

– Om vi får tillräckligt många beställningar blir det en del av det ordinarie sortimentet så att det hamnar på hyllorna i Systembolagets butiker, säger sajtens ägare Mikael Willgert i ett reklamklipp.

De skriver också på sajten att vinet, förutom från Systembolaget, också ska gå att köpa via SwebbTV:s webbshop.

Systembolagets inköpschef Fredrik Arenander säger till Expo att de har granskat produkten på samma sätt som de granskar andra och inte funnit något otillåtet med SwebbTV:s vin.

– De har registrerat sig som leverantör till oss och inhämtat de tillstånd som krävs och sedan så använder de sitt namn som varumärke. Det ser vi inte är olagligt.

Högerextremism och eget Youtube

I december 2020 stängdes SwebbTV av helt från Youtube, som tidigare var sajtens huvudsakliga och största plattform. 

Google, som då hade skärpt sina innehållsregler gällande hatpropaganda och desinformation, uppgav att kanalen upprepat brutit mot videoplattformens regler – bland annat genom att sprida felaktiga uppgifter om coronapandemin. SwebbTV startade då en egen videoplattform, en variant på Youtube, där SwebbTV själva publicerar sitt innehåll men som också är tillgänglig för en rad andra konspirationsteoretiska och högerextrema aktörer.

Flera av SwebbTV:s programledare har också nära band till det högerextrema Nätverket och partiet Alternativ för Sverige, bland annat Lennart Matikainen och Katerina Janouch. 2022 var SwebbTV också huvudsponsor av Nätverkets bok- och mediamässa. Bland talarna fanns en rad kända antisemiter och en person som förordat folkmord på muslimer. Expos genomgång visade att 80 procent av de bokade talarna på mässan hade kopplingar till den högerextrema och konspirationistiska miljön.

Under 2022 visade Dagens Nyheters granskning att kanalen sprider ryssvänliga narrativ om kriget i Ukraina.

Lyssna på Studio Expo:

Systembolaget: ”tar inte ställning”

Att det statliga alkoholmonopolet används för att finansiera en högerextrem aktör är ingenting Systembolaget tar hänsyn till, enligt inköpschef Fredrik Arenander.

Han säger att Systembolaget inte gör någon bedömning av leverantörens åsikter eller budskap i andra sammanhang – så länge leverantören inte använder sin produkt till någon form av politiskt budskap eller har en politisk symbol på förpackningen.

– Vi tar inte ställning till deras verksamhet, utan ser bara på om den produkt de säljer är legal eller inte.

– Vi har tittat på den här produkten och har gjort bedömningen att den är inom ramen för vad som är tillåtet, säger Fredrik Arenander.

Ämnen i artikeln