Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Centerpartiet i Söderköping kommer i nästa vecka att diskutera lokalpolitikern Annelie Sjöbergs framtid i partiet. Detta efter att hon framträtt som talare på den våldskantade "Folkets demonstration" i Stockholm i helgen.

– Det är relativt nytt det här och vi har inte diskuterat det i styrelsen än. Vi har styrelsemöte nästa vecka och då får vi titta på det. Det kan sluta på två sätt, antingen har hon gått så långt över gränsen att hon måste lämna, eller så har hon agerat i oförstånd. Olämpligt tycker vi att det var, säger Bengt Johansson, Centerpartiets vice ordförande i styrelsen för Söderköpings kommunkrets.

"Folkets demonstration" var anordnad av SD-politikern Johan Widén från Enköping. Bland talarna fanns tidigare uteslutna sverigedemokrater och personer kopplade till högerextrema tidningen Nya Tider, som har starka band till nazistiska Svenska motståndsrörelsen. I publiken fanns fotbollshuliganer och flera organisationer och ledande aktivister ur den rasideologiska miljön.

Det var inte första gången som "Folkets demonstration" haft manifestationer. I november bestod talarna av uteslutna sverigedemokrater samt skribenten Stefan Torssell som är knuten till Nya Tider. Även då slöt personer ur den rasideologiska miljön upp i publiken. Något som uppmärksammats av Expo. 

"Olämpligt sammanhang för en centerpartist"

Att Annelie Sjöberg deltog på manifestationen beskrivs som olämpligt av Centerpartiets riksorganisation.

– Den här demonstrationen är ett olämpligt sammanhang för en centerpartistisk politiker att medverka i, inte minst därför att många inbjudna talare var personer som är kända för sina främlingsfientliga åsikter. Centerpartiet har ingenting med "Folkets demonstration" att göra, och det vill vi heller inte ha, skrev Centerpartiets partisekreterare Mikael Arthursson i ett uttalande.

Men på frågan om Sjöberg har fortsatt förtroende av Centerpartiet hänvisar partiets pressavdelning till lokalavdelningen i Söderköping. Vice ordförande Bengt Johansson i Söderköping tycker att Annelie Sjöbergs medverkan måste undersökas närmare.

– En så länge så tycker jag att man måste undersöka det lite mer, vad det exakt handlar om och vad hon själv vetat. Det känns som hon varit lite väl godtrogen som har beblandat sig med det här. Men hon borde kanske ha kunnat förstått att det var en del tveksamheter, även om det inte är säkert att hon visste i detalj hur detta skulle avlöpa, säger Bengt Johansson.

Delar Avpixlat, gillamarkerar Motpol-texter

Annelie Sjöberg har själv uppgett i ett uttalande på Facebook att hon tidigare träffat en av de andra talarna, Stefan Torssell, som är knuten till Nya tider. Hon skriver också att hon kände till vem Avpixlat-skribenten Jan Sjunnesson var och vem Ingrid Carlqvist var.

Carlqvist, som talat vid tidigare manifestationer under parollen "Folkets demonstration" hade även den här gången utannonserats som talare. Av oklar anledning ställde hon in sitt tal även om hon fanns på plats i publiken. Carlqvist är en centralgestalt inom den svenska antimuslimska Counterjihad-miljön och har bland annat anordnat tillställningar med antimuslimska English Defence Leauge.

Efter sitt framträdande och för att förklara vad "Folkets demonstration" är har Annelie Sjöberg på Facebook delat en artikel från Avpixlat. I artikeln anklagas medier för att vara "folkföraktare" som smutskastat demonstrationen för att få "monopol över det offentliga samtalet".

Sjöberg har även på Facebook gillamarkerat inlägg av nyfascistiska Motopol. Hon har även gillmarkerat en länk till den rasideologiska  och antisemitiska podden Granskning Sverige.

Hon har även gillamarkerat en Facebookstatus skriven av en annan av talarna vid "Folkets demonstration", Hans Erling Jensen. Jensen hade i sin tur delat en status av Marlena Ernman där Ernman skrev att att samhället "på bredaste front måste bekämpa den vidriga och kriminella kvinnosyn som ledde till det som utspelade sig i Köln". Jensen delade statusen med kommentaren: "Marlena Ernman förklarar äntligen krig mot islam."

Ser inte så allvarligt på Facebook-aktiviteten

I Centerpartiet lokalt ser man dock inte så allvarligt på Sjöbergs aktiviteter på Facebook.

– Om det är en högerextrem person, inom citationstecken, som uttrycker en åsikt som inte är högerextremistisk och man trycker på gilla? Det kan man väl göra om man inte delar den personens åsikter i övrigt. Det är det personen säger just där som man kan hålla med om, säger Johansson.

Vad tänker du om att hon gillar både högerextrema organisationer och kommentarer från personer i den miljön?

– Följer man mycket är det risk att man kommer i kontakt med allt möjligt. Jag har inte kommit i kontakt med de här konstiga rörelserna. I Söderköping har vi det vanliga partierna, det andra är väldigt svårt att veta vilken omfattning det har. Det kan blir så himla förstorat sådana här saker, säger Bengt Johansson.

C-distriktet: räcker med tillsägelse

Centerpartiets distriktsordförande i Östergötland, Karin Jonsson, har till tidningen Arbetaren skickat signaler om att Centerpartiet från distriktet inte kommer att ställa några krav om konsekvenser för Sjöberg.

– Hon har fått den tydliga signalen att det är olämpligt. Det kommer nog inte hända mer än så. Man måste också kunna göra bort sig som politiker, säger hon till tidningen Arbetaren.