Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i juni förra året som högerextremisten Dan Park placerade en burk med texten ”Zyklon B” utanför Judiska församlingen i Göteborg. Två månader senare satte han även upp en pärlplatta i form av ett hakkors på Judiska museets fasad i Göteborg.

Nu dömer Göteborgs tingsrätt Dan Park till två månaders fängelse för två fall av hets mot folkgrupp. För Zyklon B-burken döms hans även för olaga hot.

Dan Park, som kallar sig själv för gatukonstnär, medger omständigheterna men förnekar brott med hänvisning till hans ”rätt att uttrycka sin konst” och yttrandefriheten. Tingsrätten menar att det är en invändning som inte fråntar honom brottsligt ansvar.

Återfallsförbrytare

Dan Park har återkommande sedan 1996 dömts för ett flertal fall av hets mot folkgrupp. Så sent som den 18 september i år dömdes han till fyra månaders fängelse för brott som begåtts mellan september 2020 och december 2022, vilket Expo tidigare har rapporterat om.

Han medverkar också återkommande vid olika högerextrema sammankomster, bland annat med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).