Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Han är dömd till skyddstillsyn för att ha planerat ett skoldåd i Stockholm men säger själv att det hela rör sig om ett missförstånd. 18-åringen menar att han är oskyldigt dömd.
– Det var bara ett intresse, en fantasi jag hade när jag mådde dåligt. Jag planerade aldrig att göra något.

Läs Expos kartläggning: Blodsbröder – nätverket som planerar skolattacker

Det var i mars 2022, samma dag som två lärare mördades under en skolskjutning i Malmö, som 18-åringen skickade ett meddelande på Snapchat till en vän:
”Det är bara en tidsfråga innan det händer i Sthlm”.

Vid en husrannsakan hos 18-åringen hittades stora mängder videomaterial och bilder på skolskjutningar. En hel del av videomaterialet är ljudlagda montageliknande klipp, så kallade edits, gjorda av 18-åringen själv. Han hade postat dem i slutna grupper och chattat med andra unga pojkar, där har han skrivit om ett samhälle han tyckte kändes orättvist och som inte lyssnade på honom.

I dag kallar han det för en subkultur.

Där, i chattar och på dolda forum säger folk att de ska begå våldsamma dåd, men det är inte samma sak som att de faktiskt kommer göra det.
– En stor del av kulturen handlar om att hävda sig och skämta om det som man inte får skämta om, säger 18-åringen.

 

Efter domen fortsatte 18-åringen att göra edits. Det var ett sätt att hämnas när han kände sig sviken av samhället och rättssamhället. På så vis får han kontakt med den 15-åring som nu står åtalad för att ha planerat ett dåd i Göteborgsområdet.  
 – Han skrev till mig att han var inspirerad av honom i Eslöv. Sen började han skriva med mig om allt han planerade.

18-åringen är nära vän både med den dåvarande 15-åring som skadade en lärare allvarligt med kniv i Eslöv 2021 och hans bästa vän, en dåvarande 16-åring som ett halvår senare knivhögg en lärare och en jämnårig elev i Kristianstad. 18-åringen hjälper 15-åringen från Göteborgsområdet att få kontakt med pojkarna från Eslöv och Kristianstad.
– Han började skriva om vad han planerade. Jag såg det som ett skämt, för det är många som har skrivit så, det ingår i kulturen att folk försöker hävda sig.  

När han insåg att 15-åringen var allvarlig och hade verkliga planer att skada andra, berättar han allt för sin mamma och tillsammans gör de en anmälan till både polis- och socialtjänst. Även den 16-åring som dömdes för dådet i Kristianstad larmar Säpo. Tack vare deras tips gör polisen husrannsakan och 15-åringen häktas.

Ögonöppnare när 15-åringen häktades

Att polisen tog tipset på allvar och att 15-åringen häktades blev en ögonöppnare för 18-åringen. När han tänker tillbaka på deras relation och sammanhanget han befunnit sig i känner han mycket skam och skuld.

– Det var nån typ av tonårsgrej, som förstärktes av att jag var med i en subkultur som hyllade det, där man fick många som gav likes på sina edits.

Han har nu tagit avstånd från subkulturen och har slutat posta edits.  

 – Jag förstår att det kan inspirera folk även om jag inte menar att göra det.

– Det är liksom ett toxic community, om du förstår vad jag menar med toxic. Det är inte bra för hälsan, säger 18-åringen.

”Oerhört besviken på framförallt skolan”

18-åringens mamma är besviken över bristen på stöd med rätt kompetens de mött från samhället, framförallt när det gäller skolan. Hennes son fick en autismdiagnos redan som fyraåring, med rätt stöd från skolan gick allt bra fram till högstadiet.

– När min son började högstadiet förändrades allt. Den skolan skapade mer isolering, ensamhet och gjorde de här tankarna starkare, säger 18-åringens mamma som menar att hennes son utvecklade självmordstankar och började titta på våldsamma skoldåd när han inte fick rätt hjälp och stöd.

– Har man autism kan man lätt snöa in på saker, ibland brutala och hemska sådana. Speciellt när man mår dåligt. För att bryta sådana mönster behövs rätt stöd och insatser, framförallt för att ens psykosociala liv ska fungera. Att kunna gå i skolan och skaffa vänner, säger 18-åringens mamma.

Propaganda som uppmanar att genomföra en skolaattack hittad hos den 15-åring som nu är åtalad vid Alingsås tingsrätt.
Att känna sig sviken av samhället eller misslyckad i skolan används i propaganda för att motivera skoldåd. Bilden ovan hittades hos den 15-åring som nu står åtalad för förberedelse till ett skoldåd vid Alingsås tingsrätt.  Foto: Polisen

Hon tror att det är viktigt att våga prata om psykisk ohälsa när man pratar om unga pojkar som tänker på eller planerar skoldåd.

– Man inser att det handlar om psykisk ohälsa i grunden, men av rädsla för stigmatisering lägger man mindre fokus på det. På så vis får man en backlash som gör att personer med psykisk ohälsa de facto stigmatiseras och pekas ut som potentiella våldsverkare.

 Mamman tycker det är viktigt hur man pratar om de här frågorna.
– Jag tror inte vi lyckas bota högerextremism genom ett korståg mot individer. Jag tror tyvärr att det spär på hatet och misstron mot varandra i samhället. Målar man upp någon som ett monster så blir det lätt ett monster.

18-åringen dömdes av Södertörn tingsrätt 2022 till skyddstillsyn för två fall av förberedelse till mord. Domen överklagades till hovrätten som fastställde domen.