Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är tidig vår under 2023. På Tiktok söker en 15-årig kille efter edits, videoklipp, på skolattacker och rasistiska terrordåd. Efter att ha sett en video han gillar skickar 15-åringen ett meddelande direkt till kontots ägare. De börjar prata och blir allt närmare vänner. Personen bakom kontot är en 18-åring, som våren 2022 hade långtgående planer att utföra en skolmassaker i Stockholmsområdet. När polisen gick igenom hans mobiltelefon hittade man över 600 videoklipp från skolattacker och rasistiska dåd. I en chattkonversation hade 18-åringen skrivit att han hatar invandrare och att ”det behövs en svensk Hitler”.

Radikalisering online

Under våren fylls den nu åtalade 15-åringens telefon och skoldator med allt grövre videor, bland annat på nazistiska avrättningsvideor och livestream från flera nazistiska terrordåd, bland annat terrordådet i Christchurch. Han delar bilder på sig själv, maskerad, klädd i stridsväst och beväpnad med kniv. Via plattformar som TikTok, Discord och Telegram får 15-åringen kontakt med fler som delar hans övertygelse och fascination för högerextrema dåd. Senare kommer 15-åringen i polisförhör beskriva hur han blev en allt större del av en subkultur som var emot invandrare.
– Jag började tycka att de som begått skolattacker då, att de var häftiga, säger 15-åringen i förhör med polisen.

Det senaste två åren har Sverige drabbats av tre skolattacker. I Eslöv, där en lärare skadades allvarligt, i Kristianstad där en elev och lärare anfölls och i Malmö, där två lärare mördades. Utöver det har åtminstone ytterligare fyra dåd stoppats de senaste åren. Katie Cohen, analytiker på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, säger till Ekot i april 2023, att antalet skolattacker i Sverige kan bli fler.
– Det är den nya typen av terrorism, säger hon.

Det finns flera kopplingar mellan skolattackerna. Den 16-åring som anföll en lärare och elev i en knivattack i Kristianstad var en god vän till gärningspersonen i Eslöv. De hade telefonkontakt dagen innan 16-åringens attack.

15-åringen som nu står åtalad berättar för den 18-åring som tidigare är dömd för att ha planerat ett skoldåd i Stockholmsområdet att han är fascinerad av skolattacken i Eslöv. 18-åringen berättar då att han själv har kontakt med både den dömda i Eslöv och pojken som ett halvår efter attacken i Eslöv attackerade elever på NTI-gymnasiet i Kristianstad. 18-åringen sätter 15-åringen i kontakt med de tidigare dömda ungdomarna.

Efter introduktionen har 15-åringen och förövaren från Eslöv tät kontakt under början av februari fram till husrannsakan i slutet av mars, enligt polisutredningen. Trots att pojken från Eslöv avtjänar sitt straff på en sluten ungdomsanstalt hjälper han 15-åringen med förberedelserna.

”Jag gjorde misstaget att ta för lugna låtar”, skriver han i en privat chatt.  

Ideologiskt motiverad attack

Det var i oktober 2022 som 15-åringen på allvar började intressera sig för högerextrema idéer, även om han redan tidigare klottrat högerextrema budskap i skolan. Men nu börjar han läsa in sig på högerextrema konspirationsteorier, exempelvis om ett påstått folkutbyte, och börjar dessutom skriva på ett eget manifest. I skolan och på papper klottrar han högerextrema symboler som hakkors, järnkors och svarta solen, i sitt rum hemma har han hängt upp en flagga med ett hakkors.

Unga som radikaliseras till att planera för högerextremt motiverade skoldåd inspireras av tidigare dåd.
Det finns stora likheter i de teckningar och klotter som den nu åtalde 15-åringen ritat (tv) och de som polisen hittade hos den tonåring som dömdes efter ett skolattanetat i Eslöv 2021. Foto: Kollage/Polisen

Under de första månaderna 2023 blir planerna om en dödlig attack allt mer konkreta. 15-åringen beställer en stridsväst, köper knivar och en dödskallemönstrad scarf att täcka ansiktet med. En liknande dödskallemask användes av gärningsmannen i Eslöv. 15-åringen upprättar en lista med specifika måltavlor i skolan, flera namngivna.  På ett anonymt TikTok-konto sprider 15-åringen nazistiska hälsningar, maskerade bilder och hotfulla och rasistiska budskap. Han postar också en video där en hemmabyggd bomb detonerar i ett skogsområde.

”Den 11 maj kommer jag göra Sverige svenskt igen”, svarar 15-åringen på en kommentar på sitt TikTok-konto. Inom en minut svarar en väletablerad högerextrem TikTok-användare: ”Stream it”.    

15-åringen skriver i en rad olika forum om sitt planerade attentat. På Telegram skriver han till användaren Ariskt motstånd att han redan har två vänner som har gjort det, att nu är det hans tur. ”Du får skicka länk när du sänder”, får han till svar. I ett annat forum specificerar han att hans måltavlor är invandrare. ”Jag vill bli känd som Brent och kommer skicka mitt manifest till alla mina onlinevänner”, skriver han. Brent syftar på Brenton Tarrant, terroristen som mördade 51 människor i två moskéer i Christchurch, New Zeeland.

I en annan chatt skriver han att han vill livestreama så det kan göras memes och edits om honom i framtiden. I en snapchatgrupp med högerextrema får han tips på hur han kan bygga en kraftigare bomb. 15-åringen har länge tränat bågskytte och i en chatt skriver han att ”Två pilar och en babbe är borta”. ”Babbe” är ett rasistiskt, nedsättande ord för att beskriva svarta och muslimer.

18-åringen som planerade ett attentat utanför Stockholm uppmuntrar honom bland annat att sprida sitt manifest men rådgör också i valet av datum.  
”20 april är ett bra datum. Då redeemar du NN [en namngiven tidigare dömd för ett planerat skoldåd i Stockholm, reds anm.], Hitler och Columbine”, skriver han och tipsar samtidigt hur 15-åringen kan livesända dådet.

”Du borde limma fast den där Iphone 5an du har. Och så kan du dela Wi-Fi med den luren du använder”.

Åtalas för förberedelse till mord

Det är till slut ett tips som gör att polisen fattar beslut om husrannsakan i 15-åringens hem. Där hittades flera knivar, nazistiskt material och anteckningar och en mindre mängd explosiva varor. I 15-åringens skåp i skolan hittar man anteckningar som ger uttryck för konspirationsteorin om ett pågående folkutbyte, med bland annat hakkors och antisemitiska teckningar.

I ett yttrande från socialtjänsten konstaterar man att 15-åringen utvecklat ett allvarligt och normbrytande beteende där han har planer på att skada och döda andra personer, planer som kommer från högerextrema och antisemitiska föreställningar. 15-åringen åtalas för förberedelse till mord och vapenbrott samt för innehav av brandfarliga och explosiva varor.

15-åringen nekar till misstankarna. Huvudförhandlingen, som hölls bakom stängda dörrar, avslutades den 25 oktober och domen kommer den 2 november.

Ämnen i artikeln