Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Dan Eriksson stod åtalad för att i anslutning till en privat fest i Haninge den 26 mars förra året ha misshandlat en då 13-åring som, tillsammans med några vänner i liknande ålder, befunnit sig utanför festlokalen. Dan Eriksson, som inte har någon relation till den minderårige, har hela tiden förnekat brott.

På onsdagen meddelade Södertörns tingsrätt sin dom och friar Dan Eriksson från misstankarna. Rätten konstaterar samtidigt att 13-åringens dokumenterade skador visar att han blivit sparkad och slagen. Att vittnen i fotokonfrontationer pekat ut Dan Eriksson som förövare ses av rätten som en besvärande omständighet, men den påpekar att uppgifterna som lämnats är osäkra och att utpekandena därmed inte har något högre bevisvärde.

Dan Eriksson har en bakgrund i såväl Nationaldemokraterna som Svenskarnas parti. Han är idag ordförande för Det Fria Sverige, en förning som grundades 2017 av personer med ett mångårigt engagemang i högerextrema och nazistiska organisationer bakom sig. Eriksson är även ordförande för den europeiska stiftelsen Europa Terra Nostra.