Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mannen som är i 30-årsåldern och hemmahörande i Västmanland är drivande bakom den webbaserade vit makt-butiken White United Shop. Han är även aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Utöver NMR har han varit aktiv i flera andra högerextrema organisationer.

Åtalet mot mannen gäller ett större beslag av knallskott, så kallade bangers, och tårgasspray. Det var i maj förra året som polisen fann materialet i mannens bostad och ett garage som han hyr. Totalt beslagtog polisen 153 knallskott och 63 burkar tårgas.

30-åringen nekar i förhör all koppling till knallskotten och tårgasen. Åklagaren gör dock bedömningen att det beslagtagna materialet kan knytas till mannen och åtalar honom för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt vapenbrott.

Han åtalas även för narkotikabrott och rattfylleri efter att han misstänks ha kört en lätt lastbil amfetaminpåverkad. Händelsen skedde i oktober 2020.

Sedan tidigare förekommer 30-åringen under flera avsnitt i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för vapenbrott, grov misshandel, olaga hot och olaga innehav av kniv.